Heet zomerweer op komst, kans op een hittegolf

04 augustus 2020, 08:14

952ff24a-zomerhitte-anp-piroschka-van-de-wouw-1280x600
952ff24a-zomerhitte-anp-piroschka-van-de-wouw-1280x600
952ff24a-zomerhitte-anp-piroschka-van-de-wouw-1280x600

Vanaf aanstaande woensdag breekt een periode met zonnig en heet zomerweer aan. Vanaf donderdag is landinwaarts grote kans op maxima boven 30 graden. In het zuidoosten kan het opnieuw 35 graden worden. De kans op een regionale hittegolf in het zuiden en zuidoosten is met 90% erg groot. De kans op een hittegolf in De Bilt is ongeveer 60%.

Woensdag is het met 23 graden op de Wadden tot 28 graden in Limburg al flink zomers. Er is een mix van wolken en zon en op de meeste plaatsen blijft het droog.

Op donderdag wordt het in het westen en noorden zomers warm met 25 graden op Terschelling en 29 graden in Amsterdam. In de zuidoostelijke helft van het land is sprake van tropische hitte met 30-32 graden.

De kans is groot dat het hete zomerweer, met landinwaarts maxima van 30 graden en meer, tot in het volgende weekend aanhoudt. In het zuidoosten kan het opnieuw 35 graden worden. Vanaf maandag 10 augustus neemt de onzekerheid in de verwachting toe. Er is kans op een overgang naar koeler weer met buien, maar het droge hete zomerweer kan ook nog langer aanhouden.

Grote kans op hittegolf

De kans dat het hete weer een hittegolf oplevert is 85-90% voor Brabant, Limburg, de Achterhoek en Gelderland. De kans dat het in De Bilt tot een hittegolf komt is circa 60%. Deze hittegolf start op woensdag en moet ten minste aanhouden tot en met volgende week zondag.

Lees hoe warm het precies moet worden voor een hittegolf.

Tot woensdag wisselvallig zomerweer

De komende dagen is het licht wisselvallig zomerweer met wolken, zon en enkele buien. De dag met de meeste buien is maandag. De middagtemperatuur ligt met 19-20 graden aan zee tot 22-24 graden in het zuidoosten iets onder de normale waarden voor begin augustus. Gemiddeld wordt het in deze tijd van het jaar 21-25 graden.

Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black