Weeronline
Weeronline
  vakantieweer Europa

  Vakantieweer Europa: zomers tot heet met regionaal soms onweer

  Aangemaakt: 02 jul 2020, 07:15 uur

  Komende week is prima vakantieweer met op veel bestemmingen in Europa ruim 25 graden. Na het weekend kunnen vooral in de ons omringende landen wel enkele buien ontstaan. Ga je wat verder naar het zuiden dan wordt het tropisch en is het vaak zonnig en droog. Zuid-Spanje krijgt begin komende week tijdelijk te maken met ruim 40 graden. In Italië is het minder heet en kan soms een onweersbui ontstaan.

  In België is het komende tijd prima weer voor een buitenvakantie. Er kunnen wel een paar buien ontstaan, maar erg veel neerslag valt er niet en waarschijnlijk valt er minder regen dan in Nederland. Het vooruitzicht naar volgende week laat in de Benelux tijdelijk iets lagere temperaturen zien. In Nederland betekent dit maxima beneden 20 graden, maar in België zit je daar al snel boven. Het vooruitzicht naar het eind van volgende week laat zomerse temperaturen zien van 25 graden of meer.

  Zuid-Duitsland vaak zomers

  Met een niet al te lange rit ben je al in Duitsland en naar mate je naar het zuiden rijdt wordt het beter vakantieweer. Buien willen nog wel eens over het noorden en het midden van het land trekken. In het zuiden is het vaker droog en meestal ook warmer. Dit weekend is het in het zuiden op veel plaatsen 25-26 graden. Heerlijk zomers dus, maar niet te warm. Na het weekend daalt de temperatuur tijdelijk en kunnen in Zuid-Duitsland enkele buien voorkomen, maar daarna wordt het opnieuw zomers.

  Frankrijk veel variatie

  Het zuiden van Frankrijk is in juli meestal goed voor hoogzomerse tot tropische temperaturen met veel zon en dat is dit jaar niet anders. Het is vaak 25-30 graden en in de loop van komende week wordt het regionaal 30-35 graden. Dat het de hele vakantie zonnig en warm blijft is niet zeker. Met het stijgen van de temperatuur neemt ook de kans op een warmteonweder toe. Wie niet van hitte houdt, maar wel van het Franse landschap zit in Bretagne en Normandië goed. Het is meestal 19-24 graden en daarbij is het wisselend bewolkt met soms een bui.

  Tijdelijk onweer in de bergen

  Na wisselvallig weer met onweersbuien wordt het in Oostenrijk komend weekend zonnig en flink warm. Dat is goed nieuws voor liefhebbers van de F1 GP. In de dalen wordt het zomers en dan is het in de bergen heerlijk weer. Na het weekend neemt wel de kans op enkele regen- en onweersbuien toe, maar naar verwachting wordt het halverwege de week zonniger. Richting het volgende week neemt de buienkans waarschijnlijk weer toe.

  In Zwitserland wordt de komende tijd vrij zonnig en warm weer verwacht. Tot het weekend komen nog enkele (onweers)buien voor en ook maandag blijft het niet overal droog. In de dalen wordt het vaak 25-28 graden en in Basel wordt het af en toe 30 graden. Met een korte tocht de bergen in is het al snel een aantal graden koeler en is het in de zon goed wandelen of mountainbiken.

  Binnenland Spanje en Portugal zeer heet

  In Spanje, Italië en Kroatië is het komende tijd zomers tot tropisch. Het is vaak zonnig, maar vooral in het binnenland van Italië kunnen soms onweersbuien ontstaan. Reis je door het binnenland van Spanje dan krijg je te maken hitte. Zondag tot en met dinsdag wordt het in het zuiden regionaal ruim 40 graden. Ook het Portugese binnenland krijgt te maken met hitte. Aan de zuidkust en rond de Taag is het vaak zo’n 30 graden.

  Foto: Adobe Stock

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Matthijs van der Linden