Dit wordt het weer tijdens het eerste F1 GP-weekend in Oostenrijk

01 juli 2020, 15:06

Buitenland
F1-GP-Weekend-Oostenrijk-AFP-Andrej-Isakovic-1280x600
F1-GP-Weekend-Oostenrijk-AFP-Andrej-Isakovic-1280x600
F1-GP-Weekend-Oostenrijk-AFP-Andrej-Isakovic-1280x600

Eindelijk staat het eerste F1 GP-weekend in Oostenrijk voor de deur. Van spectaculaire weersomstandigheden is tijdens de eerste race op de Red Bull Ring in Spielberg geen sprake. Tijdens de eerste vrije trainingen op vrijdag valt mogelijk wel regen. Oefenen op de regenbanden is geen nuttige repetitie voor de kwalificatie en de race, want zaterdag en zondag is het droog.

Een zone met regen- en onweersbuien trekt donderdagavond en in de nacht naar vrijdag over Oostenrijk. De buien trekken vrijdag geleidelijk naar het zuiden toe weg, maar tijdens de eerste vrije training is nog 65% kans op een onweersbui. Hoe dan ook ligt het wegdek er waarschijnlijk nat bij. Bij de middagtraining is nog 50% kans op regen. Wanneer de buien ’s middags uitblijven zal het wegdek geleidelijk opdrogen. Er staat weinig wind en het wordt 21 graden.

Droge kwalificatie en zomerse race

Tijdens de derde vrije training en de kwalificatie op zaterdag blijft het droog. Er zijn stapelwolken en tussendoor schijnt de zon. Bij een matige oostenwind wordt het ongeveer 24 graden. Tijdens de race op zondag wordt het zomers warm met maxima van 26 graden. Het is dan vrij zonnig met slechts een paar stapelwolken.

Verwachting-F1-GP-Weekend-1-Oostenrijk
Verwachting-F1-GP-Weekend-1-Oostenrijk

De crewleden en personeel die zich dit weekend langs het circuit begeven moeten rekening houden met een zeer hoge zonkracht. Zaterdag wordt zonkracht 8 verwacht en kun je al binnen een kwartier verbranden. Zondag kan zelfs zonkracht 9 worden bereikt en slinkt de verbrandingsduur van een onbeschermde huid naar tien minuten.

Circuit-F1-race-Oostenrijk-
Circuit-F1-race-Oostenrijk-

Volgende F1 race in Oostenrijk nat?

In het volgende weekend wordt nog een race verreden in Spielberg. Voor de variatie zou het natuurlijk leuk zijn als die race verreden wordt onder totaal andere omstandigheden. Zoals het er nu naar uitziet verplaatst het hogedrukgebied, dat dit weekend droog weer veroorzaakt, zich volgende week naar de Britse Eilanden. Daarmee wordt de lucht in Spielberg onstabieler en stijgt de kans op regen- en onweersbuien. Of het in dat geval daadwerkelijk tijdens de race tot buien zal komen is nu nog niet aan te geven. Afwachten dus!

Lees meer over de Formule 1 bij onze partners van Racingnews365.nl

Foto: ANP / AFP / Andrej Isakovic

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven