Wintersport: eindigt de voorjaarsvakantie met sneeuwdump?

19 februari 2024, 13:20

Wintersport
Archieffoto uit Schoppernau. Foto: Jeroen Elferink - Ruijsch

De voorjaarsvakantie in de regio's midden en noord is momenteel in volle gang. Gisteren genoten de wintersporters van prachtig zonnig weer in de Alpen, maar vandaag veroorzaakt een neerslaggebied voor minder gunstige weersomstandigheden. De rest van de week blijft helaas ook wisselvallig, maar de week eindigt mogelijk met een flinke sneeuwdump.

Vandaag trekt een neerslaggebied over delen van Zwitserland en Oostenrijk. In de meeste dalen valt opnieuw regen, maar de aangevoerde lucht is minder warm. Hierdoor verandert de neerslag in sneeuw vanaf 1500 meter in Zwitserland en 1300 meter in Oostenrijk. De verse sneeuwhoeveelheden zullen echter niet enorm groot zijn. In de Franse en Italiaanse Alpen blijft het vandaag grotendeels droog, vooral in de Dolomieten schijnt de zon flink.

Na de sneeuwval deze maandag brak in Nauders de zon nog door. Foto: Marèse Merbis
Na de sneeuwval deze maandag brak in Nauders de zon nog door. Foto: Marèse Merbis

Ook op dinsdag trekken buiengebieden voornamelijk over Oostenrijk en oostelijk Zwitserland. De sneeuwvalgrens varieert tussen 1300 en 1500 meter, wat betekent dat er opnieuw regen in de dalen valt. In de loop van de dag wordt het droger, en net zoals in de Italiaanse en Franse Alpen breekt de zon soms door. De middagtemperatuur ligt rond het vriespunt op 1500 meter, terwijl het op 2000 meter enkele graden vriest. Onder 1500 meter zullen de skipistes vaak zacht en papperig blijven.

Slechte condities deze maandag in Filzmoos. Foto: Ronaldo Wilbrink
Slechte condities deze maandag in Filzmoos. Foto: Ronaldo Wilbrink

Woensdag prachtig ski-weer

Woensdag belooft de beste skidag van de week te worden. Overal in de Alpen blijft het droog, en vooral tijdens de ochtend schijnt op veel plaatsen de zon. Door de relatief frisse nacht naar woensdag zullen de skipistes ook in de dalen mooi hard zijn. In de loop van woensdagmiddag neemt de bewolking toe in de Franse en Zwitserse Alpen, maar het blijft nog steeds droog tot in de avond. Op 1500 meter liggen de temperaturen overdag enkele graden boven het vriespunt.

Op de Duitse Zugspitze viel vandaag sneeuw. Foto: Folkert Romijn,
Op de Duitse Zugspitze viel vandaag sneeuw. Foto: Folkert Romijn,

Stormachtige donderdag

Helaas is het rustige en goede ski-weer donderdag alweer voorbij. Nieuwe neerslaggebieden bereiken de Alpen, dit keer valt vooral veel regen in de Franse en later Italiaanse en Zwitserse Alpen. Vooral in Frankrijk kan het flink doorregenen, waarbij de sneeuwvalgrens donderdag met 2200 meter erg hoog ligt. Ook staat er veel wind, in de bergen komt het tot storm met windstoten tot 120 kilometer per uur. Oostenrijk profiteert gelukkig donderdag nog van droog weer, hier komt een zogenaamde warme föhn wind te staan. Hierdoor stijgt de temperatuur in de dalen al snel richting 15 graden of meer.

Onder de 2000 meter is op veel plaatsen momenteel sprake van papsneeuw. Foto: Michiel Severin.
Onder de 2000 meter is op veel plaatsen momenteel sprake van papsneeuw. Foto: Michiel Severin.

Donderdagavond valt overal in de Alpen regen en sneeuw. De aangevoerde lucht wordt kouder en de sneeuwvalgrens begint te zakken naar 1500 en later zelfs 1000 meter.

Sneeuwdump op vrijdag?

In de nacht naar vrijdag trekt een gebied met intense regen en sneeuw van de Franse Alpen naar de Oostenrijkse Alpen. In dit gebied daalt de sneeuwvalgrens naar 1000 meter, lokaal zelfs tot 600 meter. Vrijdagochtend kunnen grote delen van de Alpen ontwaken met een dik pak sneeuw. De meeste sneeuw wordt naar verwachting rond de grens van Oostenrijk met Italië verwacht, waar sommige weermodellen tot wel 30 of 40 centimeter sneeuw voorspellen. Deze sneeuwdump luidt tevens een periode van kouder winterweer in voor de wintersportgebieden. Tijdens het weekend zullen regelmatig sneeuwbuien over de Alpen trekken, waarbij de sneeuwvalgrens opnieuw vaak tot in alle dalen zal reiken. Kortom, vanaf vrijdag maakt de winter een comeback in de Alpen. Helaas komt dit voor de meeste wintersporters wel een beetje te laat.

Waarschuwing voor weinig sneeuw op de piste
Waarschuwing voor weinig sneeuw op de piste

Dichterbij huis slechte omstandigheden

Ook in het Sauerland wordt nog geskied. Toch zijn de condities hier buitengewoon slecht. Zo zijn de skipistes smal, pappig en sneeuwarm. In het Duitse middelgebergte blijft het dooien met geregeld regen tot op de toppen. Zicht op kouder weer is er pas na komend weekend, dan zou er weer sneeuw in gebieden zoals Willingen of Winterberg kunnen vallen.

Vind jij dit artikel interessant? Schrijf je dan in voor onze wintersport-nieuwsbrief

Inschrijven Weeronline wintersport nieuwsbrief

Jeroen Elferink

Jeroen Elferink

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven