Weeronline
Weeronline

  Weekverwachting: vrij zonnige week met zomerse Hemelvaartsdag

  Aangemaakt: 17 mei 2020, 19:15 uur

  Het is deze week vrij zonnig en warm lenteweer. Elke dag wordt de temperatuur wat hoger en donderdag, Hemelvaartsdag, bereikt het kwik een climax met op veel plaatsen zomerse temperaturen van 25 graden en meer. In het zuidoosten kan het 29 graden worden. Vanaf vrijdag wordt het minder warm. Er is dan een mix van zon, stapelwolken en enkele buien.

  Het weerbeeld ziet er deze week veel warmer uit dan vorige week. De warme jas kan weer worden opgeborgen en de korte broek en de T-shirts kunnen weer uit de kast. De stevige en frisse noordenwind is ingeruild voor een warme westen- tot zuidwestenwind en de temperatuur wordt dagelijks wat hoger.

  Bij flink wat zon, maar vooral landinwaarts ook stapelwolken, stijgt de temperatuur maandag en dinsdag naar 20 tot 22 graden. In het zuidoosten kan het op beide dagen 23 graden worden. In de kustprovincies wordt het door wind van zee maximaal 17-19 graden. Let wel op de zonkracht, want deze is erg hoog. De UV-index is 7 en dat betekent dat je na 10 tot 15 minuten al kan verbranden.

  Animatiefilmpje door in60seconds.nl

  Zomerse Hemelvaartsdag

  Ook woensdag schijnt de zon uitbundig, maar vooral landinwaarts komen ook stapelwolken voor. De temperatuur is met 20-25 graden zeer aangenaam. Donderdag, Hemelvaartsdag, bereikt de temperatuur een climax. Bij veel zon stijgt de temperatuur naar 24-28 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 29 graden worden. Daarmee is de kans groot dat het één van de warmste Hemelvaartsdagen ooit gemeten wordt.

  Foto: Ab Donker

  Lagere temperaturen en buien in rest van Hemelvaartweekend

  Na Hemelvaartsdag wordt het geleidelijk minder warm. De overgang naar koeler weer gaat mogelijk vergezeld door enkele regen- en onweersbuien. De temperatuur stijgt vrijdag nog naar 21 tot 26 graden met de hoogste temperaturen in het zuidoosten. In het weekend wordt het minder warm en liggen de maxima tussen 17 en 23 graden. Daarbij bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en stapelwolken. Bovendien neemt de kans op buien toe.

  Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

  Foto: Erica van Leeuwen – de Bruijn

  Door: Rico Schröder