Steeds betere weersverwachtingen dankzij AI

17 november 2023, 11:20

Satellietfoto van orkaan Lee, 7 september 2023. Foto via ANP / Handout / NOAA/GOES / AFP

Met behulp van AI worden weersverwachtingen in de toekomst mogelijk steeds beter. Weeronline en het KNMI onderzoeken al hoe AI de huidige weermodellen kan aanvullen en verbeteren.

Een van de AI-modellen die momenteel in de aandacht staat is Graphcast van Google Deepmind. Onderzoeker Maurice Schmeits van het KNMI zegt dat dit AI-model voor een aantal weervariabelen"beter scoort" dan het klassieke natuurkundige weermodel van het Europees Weercentrum (ECMWF) voor 10-daagse verwachtingen. Het gaat dan met name om verwachtingen voor temperatuur en wind. "Voor neerslag is het een ander verhaal. De kwaliteit van die data is niet zo goed, want daar zitten nog allerlei fouten in. Als je die gebruikt om een AI-model mee te trainen, krijg je geen goede neerslagverwachtingen. Klassieke weermodellen zijn hier wat dat betreft beter in."

Weersverwachtingen op de langere termijn zijn vaak erg onzeker, schrijft het KNMI. De verbanden tussen de oceaan, het aardoppervlak en de atmosfeer zijn lastig te doorgronden en worden maar beperkt nagebootst in het ECMWF-model dat het weerinstituut gebruikt. Daardoor is het moeilijk om vast te stellen wat het weer wordt na een week of twee.

AI. Foto via Adobe Stock / Shuo
AI. Foto via Adobe Stock / Shuo

'Extra hulpmiddel'

Onderzoeker Chiem van Straaten heeft samen met het KNMI en de Vrije Universiteit daarom een model ontwikkeld waarmee lange-termijn temperatuurverwachtingen van het ECMWF-model worden verbeterd met AI. In dat AI-model vergelijkt een algoritme de temperatuurverwachting in de zomer met de daadwerkelijke temperatuur. Vervolgens corrigeert het algoritme de temperatuurverwachtingen op basis van de fouten die eerder zijn gemaakt. Zo worden deze verwachtingen steeds betrouwbaarder.

Ook Infoplaza, het bedrijf achter Weeronline, Weerplaza en Buienalarm, heeft meerdere projecten op het gebied van AI lopen. "Waar een aantal jaar geleden de route naar een daadwerkelijke verbetering van de weersverwachting met behulp van AI nog vrijwel onmogelijk was, zien we in 2023 dat al het onderzoek steeds meer resultaten begint op te leveren", aldus Michiel Severin van Infoplaza.

Volgens Severin zal de kwaliteit van weersverwachtingen steeds beter worden dankzij AI. Toch denkt hij niet dat AI-tools de klassieke weermodellen zullen vervangen. "AI heeft de weermodellen namelijk nodig om haar algoritmes uit te rekenen. Daarmee worden de AI-modellen een extra hulpmiddel voor de meteoroloog om een zo goed mogelijke verwachting te maken."

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black