Hittegolf in Griekenland, zorgen over bosbranden

11 juni 2024, 12:40

Hitte
Hitte in Griekenland. Foto: Louisa Gouliamaki / AFP

Sinds het begin van deze maand heeft Griekenland te maken met een hittegolf en werd het bijzonder warm. Op Cyprus werd het tijdelijk ruim 43 graden. Daarna werd het minder heet, maar komende dagen kan het opnieuw meer dan 40 graden worden, ook op het vasteland. Op veel plaatsen stijgt het kwik tot ruim boven de 40 graden. In Griekenland wordt gewaarschuwd dat het risico op bosbranden zeer hoog is.

Komende dagen krijgen vooral het centrale en zuidelijke deel van het Griekse vasteland te maken met hoge temperaturen. In het oosten van Peloponnesos wordt het 41 of 42 graden, met op sommige plaatsen mogelijk 43 graden. De autoriteiten adviseren mensen om uit de zon te blijven. Ook wordt het drinken van alcohol en sporten afgeraden.

In Athene is een middagtemperatuur van 28 graden deze tijd van het jaar heel gebruikelijk, maar sinds 3 juni ligt de temperatuur rond 35 graden en op 5 juni werd het 39,4 graden. Ook komende dagen kan hier 38 of 39 graden worden. In de binnenstad kan de temperatuur makkelijker de grens van 40 graden passeren.

De brandweer uitte zorgen over de hitte. Het risico op bosbranden is zeer hoog, met name in het midden van Griekenland. In de winter viel weinig regen en sinds begin juni zijn de temperaturen ongebruikelijk hoog. Vorig jaar woedden ook al veel grote bosbranden in Griekenland.

Ruim 40 graden in Turkije

Ook Turkije heeft te maken met hitte. In West-Turkije is het in Aydin sinds 17 mei bijna elke dag tropisch warm. Vorige maand was er al een serie dagen van meer dan 35 graden en op 21 mei werd het 37,1 graden. Sinds 2 juni is het elke dag warmer dan 38 graden en steeg de temperatuur op vijf dagen naar 40 tot 42 graden. Gisteren werd het 40,5 graden en komende dagen blijft het heet met waarden tot zo’n 43 graden. Mogelijk wordt het op andere plekken nog wat warmer

Ook voor Turkse begrippen is dit bijzonder heet. 32 of 33 graden zijn juist heel gebruikelijk in Aydin en in de tweede helft van juli (gemiddeld de warmste periode van het jaar) ligt de gemiddelde temperatuur rond 36 graden.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven