Weekverwachting: koude aprilweek, later warmer

11 april 2021, 19:15

Het is koud voor half april met de eerste dagen van de week maxima van 7-10 graden. Normaal ligt de middagtemperatuur half april op 12-15 graden. In de nachten komt het op uitgebreide schaal tot vorst en lokaal kan het kwik zelfs dalen tot -4 graden. Eind van de week wordt het warmer en komend weekend kan het ruim 15 graden worden.

Deze week is er elke dag flink wat ruimte voor de zon. De eerste dagen komen er ook buien voor en vooral maandag is bij deze buien kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer. Naarmate de week vordert wordt de neerslagkans kleiner. 

Temperatuur loopt langzaam iets op

Maandag wordt het slechts 7-8 graden. Dinsdag en woensdag is het ietsje minder koud met 8 graden in het noorden tot 10 graden in Zuid-Nederland. Op donderdag wordt het 9-11 graden, maar ook daarmee is het nog flink kouder dan gebruikelijk. Normaal ligt de middagtemperatuur half april op 12-15 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten.

nachtvorst lente
Foto: Ben Saanen

Foto: Ben Saanen

In de nachten komt het landinwaarts op uitgebreide schaal tot lichte vorst. Op zandgronden in bijvoorbeeld Gelderland en Noord-Brabant kan het kwik lokaal dalen tot -4 graden en vlak aan de grond zelfs tot -7 graden. Zet zomerplanten binnen of dek ze af. Na donderdag wordt het ook in de nachten minder koud, maar lokaal kan het kwik nog wel tot het vriespunt dalen.

Lees waarom fruittelers bij vorst water over de bomen spuiten.

Vrijdag en het volgende weekend loopt de temperatuur verder op. In het weekend kan het kwik landinwaarts oplopen naar ruim 15 graden. Waarschijnlijk blijft het weerbeeld droog en zonnig.

Volg de laatste ontwikkelingen via het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Upday logo

Hoofdfoto: Astrid Wiessner

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook