Droogte voorbij dankzij nat weertype

01 augustus 2023, 07:30

De lisdodde met de voeten in het water. Foto: Marijke van der Sluijs

Juli verliep vrij nat, maar de zeer droge periode van half mei tot eind juni gaf nog lang lage grondwaterstanden. Dit is geleidelijk overal aan het verdwijnen en met het oog op de vrij natte vooruitzichten kunnen we stellen dat droogte momenteel niet meer aan de orde is.

Het neerslagtekort gemeten vanaf 1 april bedraagt nog altijd zo’n 175 mm. Daarmee is het nog wel droger dan gemiddeld, want een neerslagtekort van ruim 100 mm is normaal op 1 augustus. Ook zijn er flinke verschillen in het land. Zo is het tekort in het westen van Zeeland nog zo’n 240 mm en in Twente amper 120 mm.

De eerste twee weken van augustus houden we zeer waarschijnlijk een bovengemiddeld nat en koel weertype, waardoor het neerslagtekort verder afneemt richting normaal. Pas vanaf 10 augustus nemen de neerslagkansen af en wordt het ook warmer.

Grondwaterstanden stijgen

Afgelopen tijd waren de grondwaterstanden op veel plaatsen nog aanmerkelijk lager dan normaal. Ook was het waterpeil in de Rijn en de Maas een ruime week geleden nog laag. Afgelopen week zijn de waterstanden in deze rivieren gestaag gestegen en afgelopen weekend steeg het peil in de Rijn zelfs flink. Dit kwam doordat er een ruime week geleden veel neerslag is gevallen in de Alpen. De combinatie van hogere rivierstanden en het natte weer hebben ervoor gezorgd dat de grondwaterstanden overal gestegen zijn en in het bijzonder daar waar ze nog erg laag waren.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black