Maandverwachting augustus: weersverbetering op komst?

30 juli 2023, 07:20

Wisselvallig of juist zomers in augustus? Foto's: Ton Wesselius en Frans Alderse Baas

Na een recordwarme en zonnige junimaand verliep juli juist erg wisselvallig met lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Kunnen vakantiegangers in augustus nog rekenen op warm zomerweer of blijft de wisselvalligheid het weerbeeld domineren? We vertellen het je in deze nieuwe maandverwachting!

Veel mensen zullen zich de afgelopen julimaand niet herinneren als een mooie zomermaand. Het regende geregeld en sinds 15 juli werd het in De Bilt niet meer zomers warm met 25 graden of meer. Daarbij scheen de zon ook nog eens minder dan normaal, waardoor er een streep kon worden gezet door een droge, warme en zonnige juli.

Lees hier meer over de wisselvallige en koele julimaand

Voorlopig weinig verandering?

Als je in de eerste helft van augustus op de camping staat, dan zal je waarschijnlijk rekening moeten houden met wisselvallig weer. Net als de afgelopen tijd komt het vrijwel dagelijks tot buien of regengebieden die vanuit het westen over ons land trekken. Met die westelijke stroming kan het op sommige dagen ook flink waaien. Het weerbeeld doet dan eerder aan de herfst dan aan de zomer denken.

Zomerse temperaturen hoeven we in het begin augustus ook niet te verwachten. Het wordt vaak 19 tot 22 graden en daarmee is het toch een stuk frisser dan normaal voor deze tijd van het jaar. Als de zon toch even tevoorschijn komt, dan is het wel snel aangenaam om bijvoorbeeld op een terras te zitten.

Lichtpuntjes in de tweede helft van augustus

Gelukkig voor de zomerliefhebbers zijn de weerkaarten voor de tweede helft van augustus positiever. Het lijkt erop dat de kans op hogere temperaturen toeneemt en de wisselvalligheid neemt daarbij ook langzaam af. Helemaal droog zal het niet worden, maar er is waarschijnlijk wel meer ruimte voor de zon.

Klimaatgemiddelde augustus De Bilt

Doordat warme lucht vanuit het zuiden dichter bij ons land komt, kan de temperatuur vaker stijgen naar 25 graden of zelfs nog iets meer, waardoor het dan gelijk erg zomers aandoet. Gemiddeld telt augustus 9 zomerse dagen en mochten we daar ook een aantal van krijgen, dan moet dat in de tweede helft van augustus gebeuren. Vooral regio noord kan daar dan nog van profiteren, omdat de vakantie daar tot begin september duurt.

Voor het zover is, zullen we in ieder geval nog even de wisselvalligheid moeten doorstaan. Halverwege augustus komen we met een update van de maandverwachting en geven we ook al een doorkijkje naar september.

Donny de Koning

Donny de Koning

Presentator en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black