Dit wordt het weer in de wintersportgebieden

01 december 2023, 12:30

Skiën in Adelboden. Foto: Floris Lafeber

Het is volop winter in zowel de Alpen als in de middelgebergtes. Kunnen de wintersportgebieden de komende dagen op nog meer sneeuw rekenen of wordt het Kaiserwetter? Hoe het weer er de komende dagen uitziet lees je in dit artikel.

In veel wintersportgebieden worden de pistes en liften klaargemaakt om te openen of zijn al geopend. Voor wintersport hoef je niet helemaal af te reizen naar de Alpen, want ook dichtbij huis (in het Sauerland) kan je sinds vandaag terecht voor wintersport.

Eerst nog veel sneeuw in de Alpen, zonnig weer op komst

Vrijdag en zaterdag sneeuwt het nog flink in de Alpenregio. Tot en met zaterdagavond valt op enige hoogte op grote schaal 20 tot 40 centimeter. Hoog in de bergen is lokaal meer dan een halve meter verse sneeuw mogelijk. De grootste hoeveelheden zijn voor Oostenrijk en de oostelijke kantons van Zwitserland. Het Berninamassief met toppen rond 4000 meter kan zomaar eens een meter sneeuw krijgen.

Ben jij van plan om dit weekend naar de Alpen te reizen met de auto? Neem dan je sneeuwkettingen voor de zekerheid mee. Vrijdag en zaterdag krijg je tijdens je reis vanaf Zuid-Duitsland en de Elzas namelijk met (natte) sneeuw te maken.

Sneeuwschuiver. Foto: Jeroen Elferink
Sneeuwschuiver. Foto: Jeroen Elferink

Na de sneeuwval van zaterdag verloopt de nacht van zaterdag naar zondag zeer koud met in veel dalen strenge vorst. Er volgt een prachtige zondag met veel zonneschijn en weinig wind. Met deze weersomstandigheden zijn de pistes in optimale condities en hiermee is het ook heerlijk om op de latten te staan. Kleed je wel warm aan als je naar buiten gaat, want het wordt koud met middagwaarden ruim onder het vriespunt. In de nieuwe week is het licht wisselvallig met soms sneeuw en ook lange droge perioden met zonneschijn. Overdag vriest het licht en ’s nachts matig. Later volgende week lijk het iets zachter te worden.

Banner Whatsapp WOL

Lawinegevaar ligt op de loer

Door de grote sneeuwhoeveelheden neemt de kans op lawines toe. De verse sneeuw bindt namelijk niet direct aan de onderste laag, vooral op steile hellingen kan dit voor verschuivingen zorgen. Lees ook: door deze weersomstandigheden ontstaan lawines

Volop winter in het Sauerland

Ook in Winterberg ligt (veel) sneeuw. Mede door de sneeuw en het koude weer zijn de pistes in uitstekende staat! Op de hogere toppen van het Sauerland zoals de Kahler Asten, Sürenberg en de Bremberg ligt zo’n 30 centimeter. Het skigebied is dan ook geopend terwijl het vorig jaar met de sneeuwcondities nog behelpen was. Heerlijk wintersport weer is het niet, want de (lage) bewolking domineert vaak het weerbeeld en volgende week komt het geregeld tot sneeuwval.

Sneeuw in het Sauerland. Foto: Wouter van Bernebeek
Sneeuw in het Sauerland. Foto: Wouter van Bernebeek

Het Zwarte Woud en de Vogezen zijn tevens mooi wit en op de Feldberg kan genoten worden van mooie pistes. Zondag wordt de beste dag van de week met volop zon. In de nieuwe week wordt op de bergen weer geregeld sneeuw verwacht.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black