Zo ontstaan lente-oren en dit doe je er tegen

19 maart 2024, 16:01

Zon
Rode lente-oren.

In het vroege voorjaar worden de dagen snel langer en genieten we weer van de eerste lentestralen. Heerlijk om dan lange tijd naar buiten te gaan, te genieten van de zon en vitamine D op te doen. Maar het kan ook lente-oren opleveren! In dit artikel bespreken we wat lente-oren zijn, hoe het ontstaat en wat je eraan kan doen.

Lente-oren, in medisch jargon ‘juvenile spring eruption’ genoemd, ontstaan door een allergische reactie op het fellere zonlicht aan het begin van de lente. Er ontstaat na langdurige blootstelling aan de zon uitslag in de vorm van blaasjes en bultjes op de buitenste rand van de oorschelpen. Dit kan al gebeuren bij een vrij lage zonkracht (UV-index 2 of 3), waarbij je nog niet of nauwelijks kunt verbranden.

De huid op de oren is extra gevoelig, zeker bij jonge kinderen. Wanneer je kind na de winter ineens een hele dag naar buiten gaat, kan de huid op de oren overgevoelig reageren op het vele zonlicht. De allergische reactie veroorzaakt dan uitslag en jeuk

Lees ook: Wanneer kun je verbranden? Dit is de kracht van de zon!

Vooral een jongenskwaal

De klachten ontstaan binnen een dag, na de langdurige blootstelling aan zonlicht. Het komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 12 jaar, doordat de huid van kinderen extra gevoelig is. Het levert vooral vervelende jeuk op en lente-oren komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes. Dit komt doordat meisjes vaak langer haar hebben dat de oren bedekt en daarmee zijn hun oren beter beschermt tegen de zon. Lente-oren komen meestal een aantal jaar op rij terug aan het begin van de lente, maar uiteindelijk neemt de overgevoeligheid af.

Lente-oren
Lente-oren

Wat kun je doen tegen lente-oren?

Als jouw kind last heeft van lente-oren zal hij vooral klagen over jeuk. Meestal is er geen behandeling nodig en helpt het al om de oren wat vet te houden. Na een paar weken zijn de oren gewend aan meer zonlicht en verdwijnen de klachten vanzelf. Er blijven ook geen littekens achter.

Is de jeuk heel erg en krabt je kind veel, dan kan het verstandig zijn de huisarts te raadplegen. Hij kan dan een hormoonzalf voorschrijven, die de jeuk verzacht en de lente-oren zullen dan sneller verdwijnen.

Hoe kun je lente-oren voorkomen?

Als je weet dat jouw kind gevoelig is voor lente-oren kan het helpen om al bij een lage zonkracht de oorschelpen goed in te smeren met een zonnebrandcrème van minimaal factor 30. Een zonnehoedje kan extra bescherming bieden. Ook kan het helpen om het haar tot over de oren te laten groeien.

Lees ook: Tien tips om niet te verbranden

Daarnaast is het belangrijk om de huid van je kind in het begin van de lente te laten wennen aan de krachtige wordende zon. Laat je kind na maandenlang binnenspelen niet direct de hele dag buitenspelen, maar bouw dit geleidelijk op.

Bron: Huidarts.com

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven