Terugblik november 2022: een maand van extremen

29 december 2022, 16:30

Heerlijk weer in november. Foto: Corry van Daalen

Het weer ging deze maand alle kanten op, van recordwarmte naar matige vorst en een wit landschap. Verder kenmerkt kletsnat weer, regionale droogte en een bijzonder grote hoeveelheid zon het wisselende karakter van deze maand. Hieronder lees je hoe uitzonderlijk de maand verliep.

Met gemiddeld 8,6 graden was het in november zachter dan de 7,0 graden in een gemiddelde novembermaand. Daarmee valt november dit jaar net buiten de top-5 allerwarmste. De eerste helft van de maand was het dagelijks veel zachter dan normaal. De eerste dag van de maand was met 16,9 graden in De Bilt officieel de warmste dag. Maar in het weekend van 12 en 13 november was de warmte nog opvallender. In De Bilt werd het respectievelijk 16,2 en 16,1 graden.

Dat het zo laat in het jaar zo warm wordt, gebeurt niet vaak. Op meerdere plaatsen was de warmte op 12 november ook goed voor een datum-warmterecord. De hoogste temperatuur werd op de 13e gemeten in het Limburgse Ell. Daar werd het maar liefst 18,5 graden.

Van recordwarmte naar matige vorst

De tweede helft van de maand hadden we wel vaker normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Alleen in het weekend van 19 en 20 november hadden we te maken met koud weer. Voor het eerst na de zomer kwam het tot officiële vorst en het vroor toen ook meteen matig. In De Bilt daalde de temperatuur in de nacht naar zondag naar -7 graden. In Twente werd het zelfs -8,8 graden. Die zondag was ook de koudste dag met in De Bilt een maximumtemperatuur van 2,8 graden. In Lelystad en Nieuw Beerta werd het niet warmer dan 2,3 graden.

Toch heeft het niet overal gevroren. In het zuiden van Limburg en in delen van Zeeland en op de Waddeneilanden is de temperatuur de hele maand boven nul gebleven.

Westen kletsnat, zuidoosten te droog

In tegenstelling tot oktober ging het zachte weer van november wel vaak gepaard met regen. Vooral in het westen en noordwesten is bovengemiddeld veel regen gevallen. Op grote schaal viel 120 tot 150 mm en langs de kust van Noord-Holland viel op 160 tot 180 mm. Het natst was het in Bergen, daar viel met 205 mm ruim twee keer de normale hoeveelheid. Ook in het midden van het land was het natter dan gebruikelijk. In De Bilt viel 98 mm tegenover 85 normaal. Daarmee was het nat, maar niet zo nat als aan de kust. In het oosten en zuidoosten van het land verliep de maand qua hoeveelheid neerslag wel normaal.

In het uiterste oosten en vooral in delen van Limburg was november zelfs aan de droge kant met 50 tot 60 mm neerslag. Van de officiële neerslagstations was het in het Limburgse Echt het droogst. Daar viel slechts 46 mm tegenover 56,9 mm normaal. Gemiddeld is dit het station met de minste neerslag in november.

Dat het aan de kust in november veel meer regent dan in het oosten en zuidoosten is heel normaal. Maar deze maand zijn de verschillen juist extra groot. Ook aan de kust valt in een gemiddelde november geen 100 mm regen. Gemiddeld zijn Brielle en Lisse het natst met beide 98,7 mm.

Gemiddeld over het land viel 106 mm regen tegenover 82 normaal. Daarmee viel een kwart meer neerslag. De laatste keer dat zo veel neerslag viel was in 2015. Toen viel gemiddeld over het land ruim 130 mm.

Wit landschap

Overigens viel er niet alleen maar regen. Op 18 november werden voor het eerst dit najaar sneeuwvlokken gezien en op de 20e viel in het noordoosten een klein beetje sneeuw die ook bleef liggen. In de avond heeft het op meer plaatsen gesneeuwd en werd het regionaal echt wit.

November in zon-top-5

Ondanks al die regen in het westen van het land is de maand in totaal nog steeds zeer zonnig met 84 tot 90 uur. Dat is 22 tot 35 % meer zon dan normaal. In Vlissingen was met ruim 100 uur ook 30% meer zon, maar dit is in november gemiddeld een van de zonnigste plekken van het land. Toch was het in Maastricht nog wat zonniger met afgerond 109 uur. Daarmee scheen de zon bijna twee keer zo lang als in een gemiddelde novembermaand.

Gemiddeld over het land scheen de zon 97 uur, 27 uur meer dan normaal en dat is 36 % meer zon. Daarmee staat november in de top-5 zonnigste novembermaanden.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black