Eerste sneeuwvlokken van het winterseizoen!

18 november 2022, 20:00

Sneeuw
Sneeuwvlokken en groene naaldbomen

Op verschillende plaatsen in Groningen en Drenthe zijn vanavond de eerste sneeuwvlokken van het seizoen waargenomen. Het gaat wel om enkele hele natte vlokken die niet blijven liggen. Van een besneeuwd landschap is dan ook geen sprake.

De eerste winterse neerslag is wat eerder dan het vorige winterseizoen. Vorig jaar werd op 26 november in het midden en oosten van het land op verschillende plaatsen natte sneeuw gemeld. Dat waren geen mooie vlokken, maar juist ijskoude regen met een klein beetje gesmolten sneeuw. In de nacht die volgde bleef de sneeuw regionaal wel liggen.

Zondag kans op regionaal wit landschap

Het weekend staat in het teken van lage temperaturen met vooral zaterdagavond en in de nacht naar zondag op grote schaal vorst. Zondagochtend kan het regionaal nog een tijd vriezen. Daarbij komt het niet tot sneeuwval. Pas wanneer zondag in middag en avond minder koude lucht en neerslag over het land trekt kan het in het noordoosten sneeuwen bij een temperatuur rond of iets boven het vriespunt.

In 2020 eerste sneeuwvlokken pas op 29 december  

Tijdens de winter van 2020-2021 kwam het op 29 december tot de eerste duidelijke sneeuwvlokken. In 2019 werden net als dit jaar op 18 november de eerste sneeuwvlokken waargenomen en een jaar eerder waren de eerste sneeuwvlokken op 20 november te zien.  

In 2017 konden we de eerste natte sneeuw van het seizoen op 25 november begroeten. 2016 bracht op 8 november al natte sneeuw en in 2015 dwarrelden de eerste sneeuwvlokken zelfs al op 14 oktober naar beneden!

Noordoosten elf sneeuwdagen meer dan zuidwesten 

Jaarlijks komt het gemiddeld over het land in het huidige klimaat (1991-2020) tot 19 sneeuwdagen. In het oosten en noordoosten ligt dit aantal hoger, met bijvoorbeeld in Eelde (Noord-Drenthe) 24 dagen. Ter vergelijking: in Vlissingen komt het gemiddeld tot 13 sneeuwdagen. De afgelopen jaren kwamen we bij lange na niet aan het gebruikelijke aantal sneeuwdagen. Doordat het klimaat opwarmt zal een lager aantal sneeuwdagen per jaar heel normaal worden. Gemiddeld over de periode 1951-1980 kwam het in De Bilt nog tot 33 sneeuwdagen per jaar, terwijl dit aantal inmiddels over de periode 1991-2020 is afgenomen naar slechts 18 sneeuwdagen. 

Een sneeuwdag is gedefinieerd als een dag waarop sneeuwvlokken zijn waargenomen, ongeacht de hoeveelheid vlokken en ongeacht of de sneeuw blijft liggen.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven