Eerste witte landschap van de winter een feit

29 december 2020, 07:38

9805a564-eerste-witte-landschap-1280x600
9805a564-eerste-witte-landschap-1280x600

Voor het eerst dit winterseizoen is het landschap lokaal een beetje wit gekleurd. Vanuit het oosten van Groningen kwamen vanochtend vroeg meldingen van besneeuwde grasvelden en auto’s met een laagje sneeuw erop. Wegen kunnen er lokaal glad zijn. De vorige keer dat in ons land een laag sneeuw lag was op 28 februari 2020 in de Limburgse heuvels.

Deze winter waren tot vandaag überhaupt nog geen duidelijke sneeuwvlokken gevallen boven ons land. Het slot van het jaar brengt mogelijk nog wat meer sneeuwvlokken met zich mee. Het is in de slotweek overdag 2 tot 6 graden. In de avond, nacht en in de eerste helft van de ochtend ligt de temperatuur regelmatig dicht bij het vriespunt.

Elke dag is kans op neerslag en soms is de neerslag winters met kans op hagel en (natte) sneeuw. Heel misschien kleurt het komende week lokaal opnieuw ergens wit. De grootste kans daarop is voor de hogere delen van ons land, zoals de Veluwe, Sallandse Heuvelrug en de Limburgse heuvels.

Op sommige plekken werden de wegen wit:

Vorig jaar eerste witte landschap door uitsneeuwende mist

In de winter van 2019-2020 kwam het eerste witte landschap onverwachts. Ook toen had Limburg de primeur, maar het kleurde niet wit door sneeuwbuien. Er was toen op 22 januari sprake van uitsneeuwende mist. Pas op 26 februari zagen veel andere plaatsen de eerste sneeuw van de winter.

In de winter van 2018-2019 kleurde het op 16 december voor het eerst wit. In het hele land viel toen in de nacht en ochtend 1-4 cm sneeuw. Net genoeg voor een sneeuwballengevecht of een sneeuwpop.

Gemiddeld komt het in het huidige klimaat op 7 december tot een laag sneeuw ergens in het land. In 1975 kleurde het landschap op 13 oktober recordvroeg wit. Toen viel op meerdere plaatsen in ons land een sneeuwlaag van een aantal centimeters.

Aantal dagen met een wit landschap daalt snel

Volgens het langjarig gemiddelde ligt op ongeveer 37 dagen in het winterseizoen ergens in ons land een gesloten sneeuwdek. Er is sprake van een gesloten sneeuwdek wanneer er een laag sneeuw ligt van tenminste 1 centimeter zonder dat de ondergrond zichtbaar is.Volgens de nieuwe norm, die vanaf deze winter geldt, is het gemiddeld aantal sneeuwdekdagen ergens in ons land ongeveer 29.

Ter vergelijking: halverwege vorige eeuw was het gemiddeld aantal sneeuwdekdagen in ons land 58! Het gemiddeld aantal dagen met een wit landschap neemt dus snel af. De winter van 1969-1970 kende het grootste aantal dagen met een gesloten sneeuwdek ergens in ons land. Op maar liefst 126 dagen gedurende dat winterhalfjaar lag sneeuw in ons land. De winter van 2013-2014 was het meest sneeuwarm met slechts vijf sneeuwdekdagen.

Foto: Marinette Raaijmakers

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black