Regionaal wit door sneeuw

Regionaal wit door sneeuw

Aangemaakt: 26 feb 2020, 08:43 uur

Verschillende plaatsen hebben afgelopen nacht de eerste sneeuw van deze winter gezien en regionaal werd het dan ook wit. Er trokken sneeuwbuien over het land en daardoor ontstond in het westen, midden en zuiden op sommige plaatsen een sneeuwdek van een paar centimeter. De sneeuw bleef ook op de wegen liggen en dat zorgde voor gladheid. De temperatuur ligt boven het vriespunt. Daardoor verdwijnt de sneeuw vanochtend gauw.

De meeste sneeuw was voor de regio’s Rotterdam en Waalwijk. Daar is op verschillende plaatsen een sneeuwdek van 3 cm gemeten. Ook elders werd het wit, zoals op de Veluwe. In Wageningen kleurde het gras wit, maar bleven de wegen schoon.

Lees ook: Waarom blijft sneeuw soms liggen bij temperaturen boven nul?

De sneeuwbuien trekken geleidelijk naar het oosten weg. Bovendien loopt de temperatuur vanochtend op naar een graad of 4. Vanmiddag wordt het maximaal 6 à 7 graden. Daardoor smelt de sneeuw die is gevallen snel. Geheel droog wordt het nog niet. Vanuit het noordwesten volgen nieuwe winterse buien. Daarbij is kans op hagel, natte sneeuw en een klap onweer. Bij een intense winterse bui kleuren objecten zoals auto’s mogelijk opnieuw wit, maar zoveel sneeuw als afgelopen nacht verwachten we niet.

Lees ook: Hoe ontstaat sneeuw?

Ongelukken door gladheid

De sneeuwval zorgt woensdagochtend voor een rommelige ochtendspits, vooral in het zuiden van het land. Op een aantal plekken zijn ongevallen gebeurd, meldt de ANWB. Op de A59 Oss richting knooppunt Zonzeel heeft bij Made een ongeval plaatsgevonden met meerdere auto’s en een vrachtwagen. De rechterrijstrook is dicht. De A27 van Breda naar Utrecht is dicht na een ongeluk met een vrachtwagen bij Oosterhout.

Rijkswaterstaat meldt dat er volop wordt gestrooid en roept weggebruikers op extra alert te zijn en als ze gaan rijden, hun rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. Vanwege de vakantieperiode valt het overigens mee met het aantal kilometers file op de weg, maar door de gladheid is het volgens een zegsman van Rijkswaterstaat wel drukker dan de afgelopen dagen. (ANP)

Opnieuw kans op sneeuw

Het licht winterse weer is nog niet voorbij. Donderdag is namelijk opnieuw kans op sneeuw. Een neerslagzone trekt over Nederland en daarbij valt in het zuiden regen en natte sneeuw. In de Limburgse heuvels kan het wit worden. Meer daarover lees je in ons weerbericht.

Foto: Ab Donker

Door: ANP/Weeronline