Regionaal eerste witte landschap van het seizoen een feit

27 november 2021, 09:40

sneeuw Veluwe, Renkum heveadorp

Voor het eerst in dit winterhalfjaar is het landschap lokaal wit gekleurd. Vanuit Eindhoven en omstreken kwamen meldingen van besneeuwde wegen, grasvelden en auto’s met een laagje sneeuw erop. Later in de nanacht en ochtend begon het ook in delen van Gelderland en Overijssel te sneeuwen.

De laatste keer dat er ergens in ons land sneeuw lag, was op 7 mei. Vanuit met name Noord-Brabant kwamen toen meldingen van sneeuwval.

Nadat de eerste sneeuwvlokken waren begonnen te vallen, bleef de sneeuw later op steeds meer plaatsen liggen. Er kwamen meldingen uit onder andere Eindhoven en Veghel.

sneeuw, weg nacht Eindhoven
sneeuw, weg nacht Eindhoven

Foto: Wouter van Bernebeek (Eindhoven)

In delen van Gelderland en lokaal in Overijssel kleurde het landschap in de ochtend wit. Onderstaande foto is genomen in Oosterbeek:

Sneeuw 27 november 2021
Sneeuw 27 november 2021

Foto: Gerard Beekhuizen

sneeuw, Deventer, IJssel
sneeuw, Deventer, IJssel

Foto: Jan Simmes, de IJssel bij Deventer

Ook de komende dagen trekken winterse buien over het land. Doordat de temperatuur vooral tijdens de nachtelijke uren daalt richting het vriespunt, kan de sneeuw (tijdelijk) blijven liggen. Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland en je bent weer op de hoogte.

In winterhalfjaar 2020-2021 eerste witte landschap op 29 december

Vorig jaar kwam het op 29 december tot het eerste witte landschap. In het oosten van Groningen kwamen meldingen van besneeuwde grasvelden en auto’s. In de winter van 2019 2020 kwam het eerste witte landschap vrij onverwachts. Op 22 januari kleurde het landschap in Limburg niet wit door sneeuwbuien, maar door uitsneeuwende mist. Pas op 26 februari 2020 zagen meerdere plaatsen de eerste sneeuw van de winter.

In de winter van 2018-2019 kleurde het op 16 december voor het eerst wit. In het hele land viel toen in de nacht en ochtend 1 tot 4 centimeter sneeuw. Gemiddeld komt het in het huidige klimaat op 7 december tot een laag sneeuw ergens in het land. In 1975 kleurde het landschap al op 13 oktober recordvroeg wit. Er viel toen op meerdere plaatsen in het land een sneeuwlaag van een aantal centimeters. En dat terwijl de bomen nog vol in het blad zaten.

Aantal dagen met een wit landschap daalt snel

Volgens het langjarig klimaatgemiddelde over de periode 1991-2020, ligt op ongeveer 29 dagen in het winterhalfjaar ergens in ons land een gesloten sneeuwdek. Er is sprake van een gesloten sneeuwdek wanneer er een laag sneeuw ligt van tenminste 1 centimeter zonder dat de ondergrond zichtbaar is. Het gemiddelde aantal sneeuwdekdagen neemt daarmee snel af, want in de vorige klimaatperiode 1981-2010 lag er gemiddeld in het land nog op 37 dagen een gesloten sneeuwdek.

Dat het aantal sneeuwdekdagen snel afneemt is nog beter te zien aan het aantal sneeuwdekdagen halverwege vorige eeuw. Toen lag er gemiddeld op 58 dagen ergens in het land sneeuw. De winter van 1969-1970 kende het grootste aantal dagen met een gesloten sneeuwdek. Op maar liefst 126 dagen lag er gedurende het winterhalfjaar wel ergens sneeuw in Nederland. In de winter van 2013-2014 lag er slechts op 5 dagen een gesloten sneeuwdek.

Hoofdfoto: Leon de Jongh (Heveadorp, Renkum)

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black