Ook november uitzonderlijk zonnig in recordzonnig jaar

26 november 2022, 07:07

Zon
Ook november verloopt dit jaar bijzonder zonnig. Foto: Nel van Es

Het regent zonnestralen dit jaar en het houdt niet op. Ook november staat nu al in de top-10 van zonnigste novembermaanden. Daarmee is november de achtste maand van dit jaar met een top-10-notering en de tiende maand op rij met meer zonuren dan normaal. Het zonrecord voor een heel jaar, dat al op 8 november werd behaald, wordt hierdoor nog extremer.

Gemiddeld over het land heeft de zon deze november tot en met gisteren ongeveer 90 uur geschenen. Daarmee staat november 2022 nu al op de zesde plaats in de ranglijst met zonnigste novembermaanden sinds de start van de metingen. Naar verwachting komt november uit op ongeveer 95 zonuren. Daarmee komt november uit rond een vijfde plaats. In het huidige klimaat is een landelijk gemiddelde van 70 zonuren normaal.

De meeste zonuren zijn deze maand geregistreerd in de hele zuidoostelijke helft van het land. In Eindhoven staat het aantal zonuren al op 105 uur, in Maastricht staat de teller op 106 en in Twente op 109 uur. In het noorden scheen de zon tot dusver 75-80 uur.

Jaarrecord zonneschijn op weg naar 2200 uur!

November sluit aan in een reeks van uitzonderlijk zonnige maanden. Dit jaar verliep alleen januari somberder dan gebruikelijk, daarna waren alle maanden zonnig. En maar liefst acht maanden behaalden een top-10 notering. Alleen in mei en september was dit niet het geval. Maart spande de kroon met een maandrecord van 245 uur zon tegen 141 normaal.

Gemiddeld over het land scheen de zon dit jaar tot dusver al 2163 uur en met een normaal verloop van de rest van het jaar komt het record uit rond 2225 uur. Al op 8 november werd het jaarrecord uit 2003 van 2099,5 uur zon gebroken. Opmerkelijk is dat de grens van 2100 zonuren dit jaar voor het eerst geslecht werd en nu meteen de grens van 2200 zonuren in zicht komt. Alleen een zeer somber verloop van december kan dit nog verhinderen.

Een normaal jaar telt gemiddeld over het land 1773 zonuren. Daarmee telt dit jaar 25% meer zon dan gebruikelijk.

Beste weer voor zonnepanelen in noordwesten dit jaar

Het landelijke recordaantal zonuren is al bizar te noemen, nog extremer is het zonrecord in Den Helder. De grens van 2300 zonuren is daar op 24 november al gepasseerd. En dat terwijl het oude record op 2194 zonuren stond, gemeten in 2003. Normaal schijnt de zon in Den Helder 1888 uur. De zon scheen er nu al 417 uur (oftewel 22%) meer dan gebruikelijk en daar komt bij een normaal verloopt van de rest van het jaar nog 70 uur bij. De eindstand komt dan uit rond 2370 uur.

Lees ook: Flink meer zonnepanelen in Nederland

Ook Vlissingen zal de grens van 2300 zonuren dit jaar slechten. De teller staat tot en met gisteren op 2280 uur en zal eind dit jaar normaal gesproken uitkomen rond 2350 uur. De normaal voor dit station is 1885 uur.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven