Zonrecord aan diggelen

08 november 2022, 11:50

Genieten van het zonnetje in deze november. Foto: Jos Hebben

Zonliefhebbers en mensen met zonnepanelen hebben een topjaar. Het is 8 november en nu al is het een recordzonnig jaar. Gemiddeld over het land scheen de zon tot nu toe 2099,6 uur en daarmee is het record een feit. Het aantal zonuren zal vandaag nog iets verder oplopen naar ruim 2100 uur. De details lees je in dit artikel.

Met inmiddels 2100 uur zonneschijn en nog ruim anderhalve maand te gaan dit jaar, wordt het record alleen maar verder aangescherpt. Het record stond op 2099,5 uur en werd gemeten in het jaar 2003. Het jaar 2018 had 2089 zonuren en staat daarmee inmiddels op een derde plaats. Gemiddeld schijnt de zon over een heel jaar 1773 uur.

Het jaar is nog niet om en er komen nog heel wat zonuren bij. Als de zon de komende weken de normale hoeveelheid schijnt, dan mogen we nog gemiddeld over het land ongeveer 90 zonuren verwachten.

Het zonnigste station is Den Helder. Daar scheen de zon tot dusver bijna 2250 uur. Het record voor Den Helder was 2194 uur en werd gemeten in 2003. Niet eerder scheen de zon ergens in ons land meer dan 2200 uur! Waarschijnlijk wordt in Den Helder zelfs de grens van 2300 uur dit jaar geslecht.

Maart en augustus waren recordzonnig

Met in maart 245 uur tegen 141 normaal was deze maand recordzonnig. Ook augustus had een recordhoeveelheid zonneschijn. In deze zomermaand scheen de zon in totaal 289 uur tegen 205 normaal.

De maanden februari, april, juni, juli, augustus en oktober hadden allemaal een top-10-notering van zonnigste maanden. De maanden mei en september hadden ook meer zon dan gewoonlijk, maar vielen buiten de top-10. Ook november verloopt tot dusver relatief zonnig. Alleen januari was een sombere maand.

Of het de komende tijd ook zonnig is lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black