Zondagavond een witte wereld! Bekijk de beelden

20 november 2022, 22:00

Een laagje sneeuw in de tuin in Zwolle. Foto: Hanneke van Doornik

Zondagavond kleurden delen van Flevoland, Gelderland, Overijssel, Friesland en Drenthe wit door sneeuwval. Op grasvelden, tuinmeubelen, auto's en ook op de weg kwam een dun laagje sneeuw te liggen. Bekijk hier hoe het winterwonderland eruit zag in deze regio's!

Een neerslaggebied trok zondag eind van de middag en tijdens de avonduren gestaag oostwaarts over Nederland. Aan de zuidflank was zachte lucht aanwezig en lag de temperatuur boven het vriespunt. Hier viel neerslag in de vorm van regen. Onder het regengebied, op de overgang tussen zachte en koudere lucht, viel zondagavond de eerste (natte) sneeuw van het najaar.

Hoe bijzonder is sneeuw in november? In dit artikel hebben wij het voor je uitgezocht

Sneeuwdek van enkele centimeters

Op steeds meer plaatsen begon een dun sneeuwdek van enkele centimeters te vormen. De eerste beelden van besneeuwde grasvelden en auto's druppelden binnen. Door de aanhoudende sneeuwval en de dalende temperaturen viel op steeds meer plaatsen droge sneeuw die beter bleef liggen. Steeds meer (klinker)wegen begonnen wit te kleuren.

Meeste sneeuw in Flevoland en Overijssel

Het zwaartepunt van de sneeuwval lag over de Noordoostpolder, een groot deel van Overijssel en het uiterste zuiden van de provincies Friesland en Drenthe. In Emmeloord konden zelfs al kleine sneeuwpoppen gebouwd worden! Ook de eerste sneeuwballen vlogen door de lucht.

Code geel vanwege gladheid door sneeuwval

Door de perioden met intensievere sneeuwval was er plaatselijk sprake van gladheid en werden strooiwagens op pad gestuurd. Onder andere de A28 bij Zwolle kleurde wit door de sneeuw. Voor de provincies Flevoland, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland werd code geel uitgegeven vanwege gladheid door sneeuwval.

Bekijk hier de weerwaarschuwingen in Nederland.

Check het artikel: wanneer wordt code geel uitgegeven?

Maandagochtend nog wit?

Het neerslaggebied trekt tijdens de nacht naar maandag oostwaarts ons land uit. Vooral in het noordoosten klaart het breed op, maar ook in het midden en oosten komen opklaringen voor waarbij de temperatuur richting of iets onder het vriespunt daalt. In de regio's waar sneeuw is gevallen kan dit dus nog even blijven liggen. Vanuit het zuiden is zachtere lucht wel terrein aan het winnen, waardoor de kans om maandagochtend nog een intact sneeuwdek aan te treffen geleidelijk afneemt.

Roosmarijn Knol

Roosmarijn Knol

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black