Eerste witte landschap een feit!

20 november 2022, 09:05

Sneeuw
Dun laagje sneeuw op de auto. Foto Jannes Wiersema.

Voor het eerst dit winterhalfjaar is sprake van een deels wit landschap. Uit het noorden van de provincie Groningen komen meldingen van besneeuwde grasvelden, auto’s en daken. Het gaat om een dun poederlaagje sneeuw en is slechts regionaal aanwezig.

Enkele lichte buien trokken vanaf de Waddenzee over het noorden van Groningen. Dit leverde een klein beetje sneeuw op dat op daken, auto's en gras wat bleef liggen. Het is onvoldoende voor sneeuwpret, al kan je van de sneeuw op de auto's wel een enkele sneeuwbal maken.

Later vandaag is vooral in Friesland, Overijssel en Drenthe kans op sneeuw. Hier lees je er alles over.

Noordoosten vaker sneeuw dan zuidwesten

Dat het alleen in het noordoosten gesneeuwd heeft is niet bijzonder. Jaarlijks komt het gemiddeld over het land in het huidige klimaat (1991-2020) tot 19 sneeuwdagen. In het oosten ligt dit aantal hoger, met bijvoorbeeld in Eelde (Noord-Drenthe) 24 dagen. Ter vergelijking: in Vlissingen komt het gemiddeld tot 13 sneeuwdagen. Een sneeuwdag is gedefinieerd als een dag waarop sneeuwvlokken zijn waargenomen, ongeacht de hoeveelheid vlokken en ongeacht of de sneeuw blijft liggen.

Vorig jaar 27 november eerste witte landschap

Vorig jaar kwam het in de nacht van 26 op 27 november regionaal tot een wit landschap. Vooral uit het oosten van Brabant kwamen meldingen van sneeuwval, maar ook in delen van Gelderland en lokaal in Overijssel was het wit.

In de winter van 2020-2021 kwam het op 29 december tot het eerste witte landschap. In de winter van 2019-2020 kwam het eerste witte landschap vrij onverwachts. Op 22 januari kleurde het landschap in Limburg niet wit door sneeuwbuien, maar door uitsneeuwende mist. Pas op 26 februari 2020 zagen meerdere plaatsen de eerste sneeuw van de winter.

Gemiddeld komt het in het huidige klimaat op 7 december tot een laag sneeuw ergens in het land. In 1975 kleurde het landschap al op 13 oktober recordvroeg wit. Er viel toen op meerdere plaatsen in het land een sneeuwlaag van een aantal centimeters. En dat terwijl de bomen nog vol in het blad zaten.

Aantal dagen met een wit landschap daalt snel

Volgens het langjarig klimaatgemiddelde over de periode 1991-2020, ligt op ongeveer 29 dagen in het winterhalfjaar ergens in ons land een gesloten sneeuwdek. Er is sprake van een gesloten sneeuwdek wanneer er om 9 uur 's ochtends in de wintertijd een laag sneeuw ligt van tenminste 1 centimeter zonder dat de ondergrond zichtbaar is.

Het gemiddelde aantal sneeuwdekdagen neemt door opwarming van het klimaat snel af, want in de vorige klimaatperiode 1981-2010 lag gemiddeld in het land nog op 37 dagen een gesloten sneeuwdek en halverwege de vorige eeuw was dat nog 58 dagen. De winter van 1969-1970 kende het grootste aantal dagen met een gesloten sneeuwdek. Op maar liefst 126 dagen lag er gedurende het winterhalfjaar wel ergens sneeuw in Nederland. In de winter van 2013-2014 lag er slechts op 5 dagen een gesloten sneeuwdek.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven