Waar zijn zondagavond de beste sneeuwkansen?

20 november 2022, 18:35

Krijgen we zondag sneeuwvlokken te zien? Foto: Anne-Marie van Iersel

Update van zondagavond 18:30 uur:

Vrijdagavond, toen de koude lucht ons land in begon te trekken, werden de eerste sneeuwvlokken van het seizoen in het noodoosten gesignaleerd. In de loop van zondag probeert zachte lucht de kou te verdrijven, maar de koude lucht geeft tegengas. Op de grens van beide luchtsoorten is kans op sneeuw. In dit artikel bespreken we hoe groot die kans is.

WOL SWC sneeuw-20november

Rond het middaguur was het op veel plaatsen 0 tot 3 graden. In het zuiden warmde het op naar 5 graden en vanuit het zuidwesten ging het op steeds meer plaatsen regenen. Geleidelijk breidt de regen zich vanavond oost- tot noordoostwaarts uit over het land. Eind van de middag regende het op grote schaal, maar in het noordoosten was het op een enkele spatje of vlokje nog droog. In het midden en oosten van het land kan in de loop van de avond naast regen ook natte sneeuw gaan voorkomen. 

De oranje/beige kleuren in het bovenstaande radarbeeld geven aan waar momenteel natte sneeuw valt.

De temperatuur lag zondagmiddag net boven nul in het noorden en oosten van het land en op 2 of 3 graden in het midden en westen. In het zuiden steeg de temperatuur verder naar 7 graden en in het westen van Zeeland zelfs naar 9 graden. 

Net boven nul. Foto: Jannes Wiersema
Net boven nul. Foto: Jannes Wiersema

Wat gebeurt er boven het noordoosten?

Vanavond koelt het in het oosten en noordoosten waarschijnlijk weer af tot iets onder het vriespunt. Tegelijk kan ook de neerslagzone de noordoostelijke provincies mogelijk bereiken en dat levert als dat gebeurt sneeuw op. Zoals het er nu naar uit ziet kan het vooral in een strook over Friesland, Drenthe en Overijssel tijdelijk sneeuwen en blijft het in Groningen voor een groot deel droog.

In het zuiden, midden en westen valt neerslag als regen. Tegelijkertijd kan het aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust vanavond hard waaien uit het westen tot noordwesten, windkracht 7.

Bepoederd landschap door sneeuw. Foto: Theo van Dalen
Bepoederd landschap door sneeuw. Foto: Theo van Dalen

De sneeuw kan vooral op grasvelden, tuinmeubelen en auto’s blijven liggen. De neerslaghoeveelheden zijn zeer beperkt (0-2 cm), dus verwacht zeker geen goede laag sneeuw en dikke sneeuwpret. Een wit bepoederd landschap is wel mogelijk, waarbij dit beeld van plaats tot plaats flink kan verschillen. Op de wegen blijft sneeuw moeizaam liggen, door de warmte die nog in de bodem zit. Vooral bruggen kunnen wel glad worden, ook door bevriezing. Dit kan ook in de loop van de nacht gebeuren als het weer droog is geworden.

Sneeuw in beeld

Aan het begin van de avond druppelen de eerste meldingen van (natte) sneeuwvlokken binnen. Hieronder wat beelden van de sneeuw:

Onzekerheid in de verwachting

Een hele belangrijke kanttekening die we nog moeten maken: de verwachting is erg onzeker. Stagneert de neerslagzone wat zuidelijker, dan blijft het in Friesland en Drenthe droger en zien we juist in Flevoland en Gelderland mogelijk wat sneeuw vallen. De kans dat er in die provincies wat van blijft liggen is wel kleiner, omdat het daar net wat zachter is.

Eind van de avond trekt de neerslagzone naar Duitsland weg en volgt nog slechts een losse bui. Tijdens opklaringen kan het in het noordoosten licht vriezen. Hierdoor kan de eventueel aanwezige sneeuw nog blijven liggen tot in de maandagochtend. Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte wegen.

Blijf ons weerbericht dus volgen voor de laatste verwachtingen over de eventuele sneeuw op zondag en het weer in de komende werkweek.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black