Eerste officiële vorst van het najaar gemeten, morgen schaatsen in Winterswijk

19 november 2022, 13:14

Het heeft gevroren. Foto: Francien Tax

De eerste officiële vorst van het najaar is gemeten. In De Bilt koelde het om 10:10 uur af naar -0,1 graden. Daarmee is de eerste officiële vorst van dit najaar later dan gebruikelijk. De vorige keer dat het in De Bilt vroor was op 3 april. Het kwik daalde toen naar -4,0 graden. Komende nacht wordt het nog kouder en daardoor kan in Winterswijk morgen, net als op 3 april, even worden geschaatst.

Ook elders in het land kwam het afgelopen nacht tot vorst. Het koudst was het in het Groningse Nieuw Beerta. Daar koelde het af naar -3,2 graden. Op 14 november kwam het lokaal al tot de eerste vorst na de zomer. Het Limburgse Ell had de primeur.

De eerste officiële vorst van het najaar is dit jaar later dan gebruikelijk. Gemiddeld komt de temperatuur in De Bilt op 3 november voor het eerst onder nul. De meest vroege datum dat het in De Bilt op 1,5 meter hoogte vroor was op 16 september 1971. Het werd toen op het hoofdstation -0.4 graden.

Minimumtemperatuur 19 november 2022 tot 11:15 uur. Vanavond zal het snel nog kouder worden.
Minimumtemperatuur 19 november 2022 tot 11:15 uur. Vanavond zal het snel nog kouder worden.

Laatste twee jaar ook later dan gebruikelijk

Vorig jaar was de eerste officiële vorst op 22 november. Het jaar daarvoor daalde de temperatuur op 29 november tot onder nul in De Bilt. Sinds 1901 waren er vier jaren dat de eerste vorst op het hoofdstation pas in december werd waargenomen. In 1984 duurde het tot 2 december, in 2006 tot 10 december, in 1970 tot 11 december, maar de meest late officiële vorstdag in De Bilt was in 2000. Pas op 17 december verscheen in De Bilt een minnetje voor de temperatuur.

In 2019 was de eerste vorst op 31 oktober en in 2018 dook de temperatuur in De Bilt al in september tot onder nul. Op 30 september daalde het kwik naar -0,1 graden.

De ijsbaan in Winterswijk. Foto: Willy Bonnink-Naves
De ijsbaan in Winterswijk. Foto: Willy Bonnink-Naves

Morgen schaatsen in Winterswijk

Komende nacht is er kans op matige vorst met minima beneden -5 graden, vooral in het midden en oosten van het land. Hier profiteren ze bij de ijsvereniging in Winterswijk van, zo meldt de Gelderlander. Ze maken hier gebruik van een speciale baan, waarbij het asfalt is aangebracht op een laag isolatie van piepschuim. Dit zorgt ervoor dat er geen bodemwarmte door kan dringen in het asfalt.

Op deze baan wordt vannacht laagje voor laagje water opgebracht en door de asfalt ondergrond is de vorming van een paar millimeter ijs al voldoende om morgen te kunnen schaatsen. Dat moet met -5 graden en weinig wind in de verwachting zeker lukken. De vorige keer dat in Winterswijk over één nacht ijs werd gegaan, was op 3 april van dit jaar.

In de middag treedt de dooi in en volgt regen en mogelijk wat natte sneeuw. Daardoor zal de schaatspret van korte duur zijn.

Of het komende week vaker tot vorst komt lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black