Update maandverwachting juni: barst de zomer los?

16 juni 2022, 07:30

Maandverwachting
Genieten op het strand. Foto: Anne-Marie van Iersel

Juni gaat nu even op de warme toer, maar voor hoe lang? Lees hoe warm het wordt en welke temperaturen we eind juni en begin juli kunnen verwachten.

De tweede helft van juni begint deze donderdag flink zonnig en warm met op grote schaal 22 tot 25 graden en in het zuidoosten 27 graden. Vrijdag en zaterdag gaat de temperatuur even flink omhoog en wordt het door een zuidelijke wind zomers tot tropisch warm met maxima van 25 tot 31 graden. In het zuidoosten kan het zaterdag zelfs 34 graden worden. In Limburg werd het een maand geleden voor het eerst dit jaar al tropisch warm. In Amsterdam wordt het vrijdag met 28 graden zomers en dat is voor het eerst dit jaar. Tot nu toe werd het in de hoofdstad niet warmer dan ruim 23 graden. Ook in het midden van het land, in De Bilt, werd het nog slechts twee keer nipt zomers warm. Normaal staat de teller half juni al op zeven zomerse dagen in De Bilt.

Daar gaat de warmte

Zomerse tot tropische temperaturen zijn in Nederland vaak geen lang leven beschoren en ook nu lijkt dat te gebeuren. Zaterdag kan het nog flink warm worden. Wel neemt de bewolking toe en zullen regen- en onweersbuien een einde maken aan de warmte. Hoe snel dit gebeurt is onzeker. Als het traag gaat, wordt ook zondag in het zuidoosten nog een zeer warme dag. In de rest van het land is de warmte mogelijk al verdwenen.

Wel is het vrij zeker dat we de astronomische zomer, die dinsdag begint, starten met een veel koeler weertype. De laatste tien dagen van een gemiddelde junimaand ligt de middagtemperatuur tussen 19 en 23 graden. Nu lijken we daar regelmatig een graadje onder te blijven. Ondanks de lagere temperatuur is het warm genoeg om lekker buiten te zijn. Zeker als de zon een tijdje schijnt is het warm genoeg om zonder jas naar buiten te gaan. Maar om echt te gaan te gaan zonnen of tot in de late avond buiten te zitten is het waarschijnlijk wat te fris.

strand

Echt strandweer is het dan ook niet. Zeker aan het water is het bij een aanlandige wind fijn om een jas of een dik vest aan te hebben. Maar ga je een beetje de duinen in, dan is het als snel een aantal graden warmer en voel je de zon prikken op je huid.

Lees ook: Dit weer is normaal in juni

Behalve koele lucht moeten we ook rekening houden met buien. Vaak blijft de neerslag beperkt tot een paar buien en is het als je lang buiten bent uiteindelijk het grootste deel van de tijd droog. Wel is het raadzaam om de neerslagradar in de gaten te houden wanneer jij op pad gaat.

Juli vaker zomers warm

Eind juni wordt het steeds waarschijnlijker dat we de invloed van de koele wind van zee kwijtraken. Juli zou wel eens wat warmer kunnen beginnen en dan moeten we denken aan waarden van 21 tot 25 graden. En met een zuidenwind kan het in korte tijd nog warmer worden.

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black