Koudste 23 september ooit gemeten

08 februari 2019, 11:02

ANP-fietsen-in-de-regen-kletsnat-en-koud-1280x600
ANP-fietsen-in-de-regen-kletsnat-en-koud-1280x600

Met een maximumtemperatuur van 10,9 graden in De Bilt was het officieel de koudste 23 september ooit gemeten. Het kouderecord stond op 11,5 graden en dateerde van 1974. Bovendien was het in De Bilt vandaag de koudste dag sinds 5 april. Op weerstation Deelen werd met 10,8 graden een nog iets lagere maximumtemperatuur genoteerd. De laatste keer met dergelijke lage temperaturen in een deel van het land was op 1 mei.

De kou van vandaag staat in schril contrast met de nazomerse warmte van afgelopen week. Dinsdag beleefde Maastricht zelfs nog een zeldzaam late tropische dag. Sinds afgelopen vrijdag hebben lagedrukgebieden gevuld met koude lucht grip op het Nederlandse weer.

Vandaag was het extra fris door de grote regengebieden die over land trokken. De dikke wolken schermden de zon af en door langdurige regenval warmde het overdag nauwelijks op. Een noordelijke wind voerde bovendien koude lucht aan.

Radarbeeld
Radarbeeld

Op het radarbeeld van 12:25 uur was nagenoeg heel Nederland onder een regengebied bedekt.

Derde kouderecord van het jaar

De koudste 23 september ooit gemeten betekent het derde kouderecord van dit jaar voor de maximumtemperatuur in De Bilt. Eerder dit jaar was het al de koudste 28 februari en de koudste 17 maart. Ter vergelijking: dit jaar telde tot dusver negen warmterecords voor de maximumtemperatuur op het landelijk hoofdstation.

Vanavond aan zee kans op zware windstoten

De meeste regen trekt vanavond naar het zuidoosten weg, maar helemaal droog wordt het niet. De noordwestenwind blaast namelijk enkele nieuwe buien vanaf de Noordzee over ons land. Bij buien is aan zee en met name in het Waddengebied kans op zware windstoten van 80 km/uur. In de tweede helft van de avond klaart het tussen de buien door breed op. Vannacht koelt het tijdens heldere perioden flink af naar 3 graden in het Rivierengebied, 4-5 in het oosten, zuidoosten en zuiden en 6-10 in de kustprovincies.

De volgende nachten daalt de temperatuur geregeld richting het vriespunt. Mogelijk wordt zelfs de eerste vorst op neushoogte van dit najaar gemeten. De maximumtemperatuur komt geleidelijk weer hoger uit. Morgen wordt het 14 à 15 graden, dinsdag 16, woensdag 17 à 18 en donderdag kan het zelfs weer 20 graden worden. Daarbij is er een mix van zon en wolken. Bovendien is het vanaf dinsdag overwegend droog.

Foto: ANP

Dan hunkeren we met z’n allen naar een heerlijk dagje wellness! Gelukkig profiteer je nu van korting bij Thermae 2000 met deze exclusieve kortingscode!

Author Image

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzichtnext-arrow-blue

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black