Hoe wordt Fahrenheit gemeten?

27 maart 2019, 12:24

Weerweetjes
fahrenheid-1280x600

In de meeste landen wordt de temperatuur in Celcius aangeduid. Alleen in Engeland en de Verenigde Staten maken ze nog gebruik van Fahrenheit. Wil je weten hoe Fahrenheit wordt gemeten? Simpel, gewoon met een thermometer!

Fahrenheit wordt net als Celcius gewoon gemeten met een thermometer. Je hebt er alleen wel een andere thermometer voor nodig. Aangezien Fahrenheit een andere schaal gebruikt dan Celcius zijn er aparte thermometers die de schaal van Fahrenheit aangeven.

Referentiepunten bij Fahrenheit

Een andere schaal dus, maar hoe zit dat dan precies? Simpelweg heeft Fahrenheit andere referentiepunten. In totaal zijn dit er drie. Waar 0 graden bij Celsius wordt gezien als het vriespunt ligt dit bij graden Fahrenheit anders. Daar ligt het vriespunt op 32 graden Fahrenheit. Gebruik je dus een thermometer die Fahrenheit weergeeft dan begint ijs zich te vormen bij 32 graden. Het tweede referentiepunt is 96 graden Fahrenheit: de lichaamstemperatuur van een persoon, gemeten onder de oksel of in de mond. Tot slot is het derde referentiepunt 212 graden Fahrenheit, het moment waarop water gaat koken.

Celsius en Fahrenheit in verhouding tot elkaar

Met de referentiepunten van Fahrenheit weet je al een beetje hoe Celsius en Fahrenheit in verhouding staan tot elkaar. Want het is je waarschijnlijk wel bekend dat wanneer het gaat om graden Celsius er bij de lichaamstemperatuur, gemeten in de mond of onder de oksel, 35-36 graden wordt aangehouden en dat water begint te koken bij 100 graden Celsius. Maar hoe reken je Celsius dan om in Fahrenheit? Daar is een berekening voor. Je vermenigvuldigt het aantal graden Celsius met 1,8 en vervolgens tel je hier 32 bij op. Zo zie je dat de referentiewaarden gelijk liggen.

Probeer dit rekensommetje maar eens uit door 100 graden Celcius om te rekenen naar Fahrenheit. Je zult zien dat je op 212 uitkomt!

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven