Wat is de warmste provincie van Nederland?

13 april 2024, 12:02

Klimaat
Genieten van het zonnetje. Foto: Albert Thibaudier

Wist je dat de warmste provincie van Nederland in de zomer, in de winter juist de koudste provincie kan zijn? Wat precies de warmste provincies zijn lees je in dit artikel.

De gemiddelde jaartemperatuur in Nederland, klimaatperiode 1994-2023, varieert per provincie. In De Bilt is het gemiddeld 10,7 graden. Als je puur naar de gemiddelde jaartemperatuur kijkt is Zeeland met gemiddeld 11,4 graden de warmste provincie van Nederland. In grote delen van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg ligt de gemiddelde jaartemperatuur op 10,9 graden.

In het noorden is het duidelijk minder warm dan in het zuiden en zuidwesten. Het verschil is 1,5 graden, want de gemiddelde jaartemperatuur in Groningen is namelijk 9,9 graden. De kustprovincies hebben in de herfst- en wintermaanden doorgaans zachter weer dan het oosten van het land. In de zomer is het zuidoosten van het land gemiddeld de warmste plek.

Invloed van de zee

Over het algemeen komen tropische dagen in de kustprovincies minder vaak voor dan in de oostelijke provincies. Dit komt doordat wind vanaf het relatief koude zeewater koele lucht over deze kustregio’s blaast. Bij een wind vanaf land kan alsnog de 30 graden gehaald worden. Het aantal tropische dagen is in de kustgebieden 1 tot 4, landinwaarts komen 5 tot 8 dagen voor met een maximumtemperatuur van 30 graden en meer.

In de winter is het zeewater juist relatief warm ten opzichte van het land en dat zorgt voor minder ijsdagen in de kustprovincies. In totaal komen in de kustgebieden 3 tot 6 ijsdagen voor. Het oosten en zuidoosten van het land liggen verder weg van zee en in totaal komen jaarlijks 8 of 9 ijsdagen voor.

Temperatuurrecords versie 2023

Temperatuurrecords

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland is 40,7 graden. Deze temperatuur is gemeten op 25 juli 2019 in Gilze Rijen. De laagste temperatuur ooit in gemeten in Nederland is -27,4 graden in Winterswijk. Deze temperatuur werd op 27 januari 1942 waargenomen.

Lees ook: Hoeveel (regen)water stroomt naar de Noordzee

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven