Deze onherstelbare schade veroorzaakt de extreme droogte in de natuur

13 juni 2020, 07:59

Droogte
ANP-318151168-1-1240x600

Als de droogte de komende jaren aanhoudt, wordt het steeds moeilijker om de kwaliteit van het drinkwater op peil te houden en krijgen boeren het steeds lastiger. Dat zegt hydroloog Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Vaker voorkomende droogte is een een gevolg van klimaatverandering en daarom moeten er volgens hem maatregelen genomen worden om het water beter vast te houden in de natuur.

Door de droogte zakt het zoete water weg en in het westen van het land wordt die ruimte ingenomen door het zoute water van de zee. Dat is slecht voor landbouwgewassen en de natuur. Ook is het daardoor moeilijker om drinkwater te winnen en kost het meer moeite om het te zuiveren.

Wanders denkt aan opslag van water onder de grond. Ook zouden boeren later kunnen beginnen met zaaien en dan ook later oogsten. Dat kan volgens hem makkelijk omdat het langer warm blijft en het groeiseizoen voor de planten langer is. Het verplaatsen van boerenbedrijven naar plekken die minder last hebben van droogte is ook een van de mogelijkheden.

Qua natuur verwacht de droogte-expert onherstelbare schade doordat sommige planten en bomen te weinig water krijgen doordat periodes van droogte elkaar sneller opvolgen en dan zullen sterven. Verder verwacht hij problemen die niet voorzien zijn. Zo was er dit jaar al in maart een bosbrand in de Deurnese Peel. Het is voor de eerste keer dat er zo vroeg in het jaar een bosbrand is.

Groot neerslagtekort in Nederland

Bij de buien die de afgelopen dagen verspreid over Nederland vielen kwam 10 tot lokaal 50 millimeter regen naar beneden. Die zorgde voor een daling van het neerslagtekort van 180 naar 163 millimeter, maar het is nog altijd recorddroog voor de tijd van het jaar.

Lees hier meer over het huidige neerslagtekort in Nederland.

Foto: ANP

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven