Terugblik: de zware Sinterklaasstorm van 5 december 2013

05 december 2023, 15:30

Sinterklaas. Foto: Chris Meewis

5 december staat niet altijd in het teken van een rustige pakjesavond. In 2013 was er in delen van het land sprake van een weeralarm (code rood). In dit artikel blikken we kort terug op de Sinterklaasstorm van 2013.

Pakjesavond 2013 gaat de boeken in als een zeer onstuimige avond. Op deze datum was er een noordwesterstorm die in het noorden en westen zeer zware windstoten veroorzaakte. Vooral tijdens het passeren van de buien kwam het tot zeer zware windvlagen, hagel en onweer. Hiervoor gold een code rood (weeralarm) voor delen van het land.

Lees ook: dit zijn de natste en onstuimigste pakjesavonden.

Zeer zware windstoten

In het noordwestelijk kustgebied kwamen zeer zware windstoten voor. Zo noteerde Stavoren een windstoot van 137 km/uur en Vlieland registreerde 130 km/uur. Bovendien werd hier een uurgemiddelde van windkracht 10 gemeten, waardoor het tot een zware storm kwam.

Lees ook: de definities van storm en zware windstoten.

Stormvloed

De storm die destijds over het land trok, trof de landen rondom de Noordzee en hield lang aan. De noordwesterstorm leidde tot opstuwing van het zeewater. Bovendien bereikte het water zijn hoogste stand, waardoor sprake was van stormvloed.

Qua weer betreft was het een onrustige periode. Op 28 oktober 2013 leidde een zware storm namelijk al eerder voor schade en overlast. Het was echter toeval dat twee zware stormen in korte tijd voorkwamen.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black