Tyfoon Faxai treft Japan

09 september 2019, 08:32

Buitenland
Tyfoon-Faxai-treft-Japan-1280x600
Tyfoon-Faxai-treft-Japan-1280x600
Tyfoon-Faxai-treft-Japan-1280x600

In de Japanse hoofdstad Tokio en wijde omgeving is nagenoeg het hele openbare leven tot stilstand gekomen bij het aan land gaan van de zwaarste tyfoon in jaren. Tyfoon Faxai treft Japan flink. Zo zijn zware windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur gemeten. Bijna een miljoen huizen zitten zonder stroom.

De 36 miljoen inwoners van de regio wordt geadviseerd niet naar buiten te gaan als dat niet strikt noodzakelijk is. Weinig mensen zullen maandag aan het werk kunnen gaan, zo meldt tv-zender NHK. Een vrouw raakte zwaargewond nadat een elektriciteitsmast op haar huis terechtkwam.

Omgewaaide bomen en overstromingen

Verder treden rivieren buiten hun oevers en het trein- en vliegverkeer is nagenoeg geheel stilgevallen. Veel spoorwegen zijn onbruikbaar vanwege omgewaaide bomen op het spoor. Ongeveer 5000 mensen moesten noodgedwongen tijdelijk hun huis verlaten.

Inmiddels is tyfoon Linling noordoostwaarts de oceaan opgetrokken. Komende uren trekt het systeem steeds verder weg van land. Wel kunnen vandaag nog stevige regen- en onweersbuien voorkomen aan de kust en waait het nog stevig. Morgen schijnt de zon in Tokio en wordt het maar liefst 35 graden! Daarna komt het geregeld tot regen- en onweersbuien en wordt het minder warm.

Tyfoon bij hoofdstad Tokio ongebruikelijk

De storm heeft de vrouwennaam Faxai gekregen. Per jaar wordt Japan getroffen door gemiddeld vier tot vijf zware stormen. Het is echter ongebruikelijk dat stormen in de buurt van de hoofdstad aan land komen.

Afgelopen dagen was ook tyfoon Linling actief in Azië. Onder andere Zuid-Korea werd erdoor getroffen.

Foto: EPA

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven