Droge zomer laat Duitsers denken over watergebruik

08 juli 2019, 10:12

Buitenland
Watertekort-ANP-58293990-1280x600
Watertekort-ANP-58293990-1280x600
Watertekort-ANP-58293990-1280x600

De tweede droge zomer op rij zet de Duitsers aan het denken over hun watergebruik. Dat zegt waterdeskundige Jörg Rechenberg van het Duitse milieuagentschap Umweltbundesamt (UBA) tegen persbureau DPA. “Waterschaarste kan een probleem worden.”

In een aantal gebieden in Duitsland wordt de waterstand met argusogen in de gaten gehouden. Zo kan de regio Lausitz droogvallen als er deze zomer opnieuw weinig regen valt. De regio ligt aan de Pools-Duitse grens en staat bekend om de vele meren. De reservoirs in het gebied bevatten normaal 88 miljoen kubieke meter waterreserves. Nu is er nog slechts 58 miljoen over. Ook het waterpeil van de Elbe en de Oder is schrikbarend laag. Volgens Rechenberg heeft dat al gevolgen voor de scheepvaart. Ook mogen boeren niet onbeperkt de gewassen besproeien met water uit rivieren en sloten.

De UBA wil voorlopig nog niet spreken over watertekorten in Duitsland, maar volgens Rechtenberg wordt er wel rekening gehouden met het feit dat schaarste kan ontstaan. Zo denkt hij al na over waterbesparingsmaatregelen. Vooral mensen met tuinen zouden zich meer bewust moeten zijn over hoe ze met water omgaan. Zo kan veel water worden bespaard door ’s morgens vroeg of’ s avonds laat te sproeien.

Verantwoord waterverbruik kan volgens Rechtenberg ook worden geregeld op basis van prijs. In Oost-Duitsland werd na 1989 veel minder water verbruikt. In de DDR-tijd was water zeer goedkoop. Na de eenwording moesten de Oost-Duitsers veel meer betalen en dat zorgde voor een daling van het verbruik.

Foto: ANP XTRA

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven