Ronde van Zwitserland start met veel stevige buien

05 juni 2024, 15:15

Buitenland
Regen is mogelijk tijdens de ronde! Foto: ANP

De ronde van Zwitserland gaat zondag van start. Juist tijdens dit weekend neemt de kans op buien toe. Vooral zondag, maandag en woensdag kan het soms goed doorplenzen. Dit weer kan flinke invloed hebben op de race.

Momenteel is het vrij rustig weer in grote delen van Zwitserland met zomerse temperaturen, maar dit weekend slaat het weer behoorlijk om. Zaterdag trekt een actief gebied met buien vanuit Frankrijk over het land. Zondag, tijdens de start van de Ronde van Zwitserland, is het eerst nog droog. Maar ’s middags komen verspreid over het land fikse regen- en onweersbuien voor. Lokaal kan dan veel regen in korte tijd vallen. 

De temperatuur gaat dan bovendien een aantal graden omlaag, maar koud wordt het niet. Maandag ligt de middagtemperatuur in Regenzdorf op ongeveer 22 graden. 

Dinsdag lijkt het tijdelijk een groot deel van de dag droger te zijn, maar woensdag en donderdag komt het weer tot buien. Hoog in de bergen valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Het is momenteel nog onduidelijk of het tijdens de etappe van de Gothardpas op het hoogste punt tot natte sneeuw komt, maar verkeken zijn de sneeuwkansen tijdens de etappe zeker niet. Op een hoogte van 2000 meter komen de maxima op slechts 5 tot 8 graden uit. 

Vanaf donderdagavond neemt de kans op buien af. Tot die tijd gaat er in het totaal wel veel neerslag vallen. Tot en met donderdagavond kan op sommige locaties meer dan 150 millimeter regen vallen. Zeker in combinatie met het bergachtige landschap kan dit gevaarlijke situaties veroorzaken. De weersverwachting voor daarna is nog onzeker, maar de laatste dagen van de Ronde van Zwitserland verlopen waarschijnlijk wel een stuk droger met flink wat zon.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven