Kletsnat in Portugal en delen van Spanje

08 december 2022, 14:00

Foto: AdobeStock / ttl.photos

Portugal en Spanje hebben de komende dagen te maken met zeer wisselvallige weersomstandigheden. Van tijd tot tijd trekken stevige buien over met mogelijk wateroverlast tot gevolg. Ook de Balkanlanden kunnen veel neerslag verwachten. De details lees je in dit artikel.

Vanaf de Atlantische Oceaan trekken van tijd tot tijd stevige buien over Portugal en delen van Spanje. Deze buien kunnen stevig van exemplaar zijn met kans op onweer. Tot en met vrijdag valt plaatselijk 50 mm regen. In de hogere delen valt lokaal tot 80 mm aan regen. Tijdens buien is bovendien kans op zware windstoten tot 100 km/uur.

Lees ook: hierdoor is veel regen in de bergen zo gevaarlijk.

Zaterdag is het overdag tijdelijk droog met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige momenten. Van noord naar zuid wordt het zo’n 13 tot 18 graden. Later op de dag nadert een nieuw neerslaggebied het westen van Portugal en trekt tijdens de nacht naar zondag richting Spanje. Er wordt wederom dan veel neerslag verwacht.

Blijft het onbestendig?

De eerste dagen van de nieuwe week staan tevens in het teken van zeer wisselvallig decemberweer. Tot en met woensdag kan plaatselijk 300 mm neerslag vallen. Dit staat gelijk aan 30 volle emmers water per vierkante meter. Deze neerslaghoeveelheden kunnen wateroverlast veroorzaken. Pas later volgende week lijkt het minder wisselvallig te worden, maar dat is nog redelijk onzeker.

Ook zeer veel neerslag in Zuidoost-Europa

Niet alleen het Portugal en Spanje, maar ook Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië en delen van Griekenland kunnen rekenen op veel regen. Tot en met woensdag valt hier regionaal 150 tot 200 mm neerslag en is tevens kans op zware windstoten. Lokaal kan zelfs 300 mm hemelwater vallen. In de hoger gelegen delen van de Balkan valt de neerslag mogelijk in de vorm van sneeuw.

Floris Lafeber

Floris Lafeber

Assistent-meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black