Hittemaatregelen tijdens Vierdaagse nog niet aan de orde

07 juli 2022, 16:07

Wandelen
Tijdens de Vierdaagse is kans op warm zomerweer. Beeld: ANP / Sem van der Wal

De organisatie van de Vierdaagse beslist pas twee dagen voor het wandelevenement van start gaat of er maatregelen genomen moeten worden in verband met mogelijk zeer hoge temperaturen.

De eigen meteorologische dienst van de Vierdaagse maakt voor en tijdens de mars weersverwachtingen die precies het parcours volgen waar de wandelaars lopen. Dat is volgens marsleider Henny Sackers leidend voor een eventueel besluit om hittemaatregelen te nemen.

Draaiboek ligt klaar

"Ik heb ook gehoord van tropische temperaturen tot misschien wel 40 graden tijdens de Vierdaagse. Maar het duurt nog bijna twee weken voor we van start gaan. En we hebben een zogenoemd weersextremendraaiboek klaarliggen", aldus Sackers. Maatregelen die wegens de warmte weleens zijn genomen zijn een uur eerder starten of later finishen, militairen zonder bepakking laten lopen, kledingadviezen en koelbussen langs de route plaatsen. "In een heel extreem geval zouden we een dag kunnen laten vervallen."

Onderzoek naar gezondheid van de lopers

In 2006 overleden twee wandelaars na een zeer warme eerste loopdag. Het staat niet vast of ze door de hitte bezweken, maar de Vierdaagse werd toen afgelast. Sindsdien zijn er tal van deskundigen aan het evenement verbonden die de organisatie adviseren over bijzonderheden.

Zo doet inspanningsfysioloog Maria Hopman van het Radboudumc elk jaar onderzoek naar de gezondheid van de Vierdaagselopers. Dit jaar doet haar team onder meer onderzoek naar rode uitslag op de kuiten van lopers. "Veel deelnemers hebben veel last van deze asfaltuitslag, zoals dat wordt genoemd, en vooral bij warm weer. Maar er is heel weinig over bekend en dus kunnen we ook geen adviezen geven hoe dit voorkomen kan worden", zegt Sackers.

De 104e Vierdaagse gaat op 19 juli van start. Er hebben zich ruim 42.000 wandelaars ingeschreven.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven