Wetterskip Fryslân verhoogt waterstand uit voorzorg om droogte

07 juni 2023, 13:43

Vanwege de lage waterstand in het IJsselmeer en Markermeer zijn er twee noodpompen geplaatst bij de Stenen Beer. Foto: Ramon van Flymen

Het Wetterskip Fryslân verhoogt de waterstand vanwege de aanhoudende droogte. Volgens het waterbestuur is er nog geen tekort, maar wordt er uit voorzorg meer water vanuit het IJsselmeer de provincie ingepompt.

Het meeste water wordt gebruikt om de waterstand op peil te houden, momenteel verdampt er veel water door het zonnige weer en het gebrek aan neerslag. Daarnaast wordt het watersysteem doorgespoeld en wordt met het zoete water verzilting tegengegaan in het noorden van Friesland.

Het waterpeil in de vaarten is 2 centimeter hoger gezet dan normaal en wordt de komende dagen met nog 2 centimeter verhoogd. Het waterschap zegt zo water de polders in te kunnen laten, als dat nodig is. In hoger gelegen gebieden wordt het water nog hoger gezet, omdat het vanaf daar afstroomt naar de Friese wateren, de zogeheten Friese boezem.

Het neerslagtekort voor het gebied van het waterschap, Friesland en een stuk van de Groningse gemeente Westerkwartier, is groot. Het ligt 15 millimeter hoger dan het langjarige gemiddelde.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black