Noodweer Italië nog niet voorbij

07 juni 2022, 14:05

Buitenland
Schade na overstromingen in de buurt van het Comomeer. Beeld: ANP / EPA / MATTEO BAZZI

Italië blijft de komende dagen last houden van noodweer. Vooral in de Apennijnen komen wederom fikse regen- en onweersbuien tot ontwikkeling die gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd. Niet alleen Italië zucht onder het extreme weer. Ook elders in Centraal-Europa is het noodweer.

In de afgelopen dagen kreeg vooral het noorden van Italië te maken met stevige regen- en onweersbuien. Daarbij viel veel neerslag in korte tijd met plaatselijk wateroverlast als gevolg. Bovendien kwamen lokaal ook flinke hagelstenen voor van soms zelfs 10 centimeter groot.

Lees hier waarom veel regenwater in bergachtige gebieden extra gevaarlijk is.

Pak hagel van halve meter

Niet alleen het noorden van Italië, maar ook Duitsland en Oostenrijk hebben te maken gehad met noodweer. Zondag kwam in Zuid-Duitsland nabij Allgäu een enorme hagelbui tot ontwikkeling. De hagelstenen stapelden zelfs op tot een halve meter hoogte.

Buien verplaatsen zich naar de Balkan

Het slechte weer in de regio is nog niet voorbij. Vooral in de Apennijnen gaat het flink regenen. De meeste regen valt de komende dagen in de Balkan. Vanaf donderdag trekken hier actieve buien met lokaal zeer veel neerslag over. Tot en met vrijdag kan in de binnenlanden van Kroatië ruim 100 millimeter neerslag vallen. Ook het noorden van Griekenland krijgt te maken met fikse buien. Vakantiegangers op de eilanden krijgen dan ook te maken met wisselende weersomstandigheden.

In het weekend verlaten de buien Italië en loopt de temperatuur geleidelijk op. Er is dan flink wat ruimte voor de zon en de buienkans is een stuk kleiner. Ook in de Balkan wordt het geleidelijk beter weer.

Check de uitgebreide weersverwachting voor meerdere Europese bestemmingen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven