Kerstmarkten: zo is het weer de komende tijd

06 december 2023, 07:30

De kerstmarkten zijn weer geopend! Foto: Adobe Stock / Photoperle

Ga je binnenkort naar een Duitse kerstmarkt of ga je naar één van de vele kerstmarkten in ons eigen land, dan wil je natuurlijk weten of er ook nog sprake is van sfeerverhogende sneeuw. Of hiervan de komende tijd ook sprake is lees je hier.

De Sint heeft ons land inmiddels verlaten en dat betekent dat we ons op kunnen gaan maken voor de kerstdagen. Op de Vrijthof in Maastricht tot in Amsterdam en in Den Haag, maar ook in steden net over de grens zoals in Antwerpen en Keulen kun je de komende tijd genieten van schitterende kerstmarkten.

Tendens naar zachter weer

Winterse omstandigheden zijn de komende tijd helaas niet meer weggelegd voor de kerstmarkten. Het licht winterse weer waar we de afgelopen dagen mee te maken hadden heeft ons land verlaten en de rest van de week loopt de temperatuur stapsgewijs verder op.

Alleen komende nacht verloopt nog koud met op uitgebreide schaal lichte vorst. De dagen hierna is geen sprake meer van nachtvorst en als jij komend weekend naar een kerstmarkt gaat heb je een dikke winterjas bijna niet meer nodig. De temperatuur ligt dit weekend tussen 7 en 12 graden. Dat is beduidend warmer dan de 6 graden die gebruikelijk is voor de tijd van het jaar.

De paraplu is de komende dagen helaas wel regelmatig nodig als je erop uit gaat. Vooral zaterdag kan wel eens flink nat verlopen. Tot verregende dagen komt het niet altijd, want soms zijn er ook droge momenten waarbij de zon even doorbreekt. Het is dan ook raadzaam om onze regenradar te bekijken als jij naar de kerstmarkt gaat!

Kerstman op de kerstmarkt. Foto: Rob de Kievith
Kerstman op de kerstmarkt. Foto: Rob de Kievith

Wat doet het weer richting de kerst?

Als we dan naar de lange termijn gaan kijken zien we dat het ook na het weekend aanvankelijk zacht en wisselvallig blijft. De temperaturen liggen doorgaans ruim boven de gebruikelijke waarden met maxima die dagelijks uitkomen tussen 8 en 12 graden. Bijna dagelijks trekken buien of regengebieden over ons land en is de paraplu jouw beste vriend. In de tweede helft van december wordt de onzekerheid groot. Er zijn wat kansen op een overgang naar een wat kouder weertype, maar een periode met volop winterweer zit vooralsnog niet in de kaarten.

Lees ook: wat is het beste weer om een kerstmarkt te bezoeken?

Kans op een witte kerst

Of we dit jaar een witte kerst krijgen, is natuurlijk de grote vraag. Als we naar de statistiek van voorgaande jaren kijken dan komt in Midden-Nederland eens in de 15 jaar een witte kerst voor. In het westen is de kans op een witte kerst kleiner (eens in de 24 jaar) en in het oosten groter (eens in de 10 jaar). De kans bedraagt statistisch gezien dus zo'n 7 procent. De laatste keer dat we een witte kerst hebben beleefd was in 2010. In vrijwel heel Nederland lag toen 5 tot 20 centimeter sneeuw. Zuid-Limburg was met een sneeuwdek van 30 tot 45 centimeter koploper.

De kans dat het dit jaar tot een witte kerst komt is statistisch gezien dus erg klein. Zoals hierboven al is benoemd zijn er enkele aanwijzingen op een overgang naar een kouder weertype, maar of dit tijdens kerst ook gepaard gaat met sneeuw is nog maar de vraag. In ons uitgebreide weerbericht kun jij altijd alle details vinden over het weer de komende dagen.

Ook oplopende temperaturen bij de buren

Als jij deze dagen van plan bent om naar een kerstmarkt in Duitsland of België te gaan kan je nog wel wat winterse omstandigheden tegen komen. Daarvoor moet je wel een heel stuk rijden. Alleen in de oostelijke helft van Duitsland is het nog winters met maxima rond het vriespunt in de Duitse hoofdstad. Toch wint de zachtere lucht daar uiteindelijk ook terrein en begin volgende week ligt het kwik in Berlijn rond een graad of 10.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black