Natuurbranden Californië aanhoudend probleem

04 november 2019, 18:44

Bosbranden
brand-cal-epa-1280x600
brand-cal-epa-1280x600
brand-cal-epa-1280x600

Het is in Californië nog altijd droog en zonnig en dit weerbeeld houdt voorlopig aan. Hierdoor kunnen gemakkelijk nieuwe natuurbranden ontstaan. Het waait komende tijd niet vaak hard, waardoor de branden minder snel verspreiden. Afgelopen maand werd in Californië vier keer de stroom uitgeschakeld, om nieuwe brandhaarden te voorkomen. Deze maatregel zal de komende jaren vaker worden genomen.

De topman van nutsbedrijf PG&E voorspelt dat de staat nog zeker tien jaar te wachten staat waarin af en toe de stroom wordt uitgeschakeld. Een grondige aanpassing van het Californische elektriciteitsnet is nodig om het gevaar op natuurbranden, aangestoken door de hoogspanningskabels, significant te verminderen.

Tijd en geld vormen de belangrijkste barrières voor ingrijpen. De effectiefste oplossing voor het verminderen van het risico op natuurbranden is het onder de grond leggen van de kabels. De kosten daarvan zijn echter hoog: meer dan een miljoen dollar per kilometer in de buitenwijken van grote steden.

Inwoners van Californië moeten zich dus opmaken voor meer stroomuitval. De afsluitingen gelden als een draconische maar nodige maatregel. Slecht onderhouden hoogspanningskabels, onder meer van PG&E, hebben de afgelopen jaren talrijke grote branden veroorzaakt. Ook de verwoestende bosbrand in en rond de noordelijke Californische stad Paradise, die in november vorig jaar 85 mensen het leven kostte, zou zijn veroorzaakt door gebrekkig onderhoud aan elektriciteitsleidingen.

Grootste natuurbranden momenteel in het noorden van Californië

Geluk bij een ongeluk: de komende tijd valt de sterkte van de wind in Californië mee. Daardoor worden de branden minder snel verspreid. Nabij de grootste natuurbrand die nog woedt, ten noorden van San Francisco, blijft het komende week zonnig en droog, bij maxima rond de 22 graden. Op steun van regen hoeven de reddingsdiensten dus niet te rekenen.

Check ook: foto van bruidspaar in brandend Californië gaat viraal.

Schrijf je voor 11 november in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief en maak kans op een Center Parcs weekend naar keuze!

Foto: EPA

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven