Weeronline
Weeronline
  sneeuw verwacht in Alpen

  Flink pak sneeuw verwacht in Alpen

  Aangemaakt: 30 sep 2020, 10:35 uur

  De Alpen verwacht komende dagen een flink pak sneeuw. Zo kan er hoog in de bergen lokaal mogelijk een meter sneeuw vallen.

  Boven Frankrijk hangt momenteel een depressie die Nederland een paar natte komende dagen bezorgt, maar waardoor het in de Alpen juist flink gaat sneeuwen. Woensdag is het nog droog, maar donderdag valt in de westelijke Alpen neerslag. Omdat de vorstgrens met 3000 meter erg hoog ligt valt deze neerslag op veel plaatsen in de vorm van regen.

  Zaterdag daalt de temperatuur en de hoogte waarop sneeuw valt naar 2000 tot 2500 meter. Vanaf deze hoogte kan er op verschillende plaatsen een pak van 20-40 centimeter sneeuw vallen. Vrijdagavond en vooral zaterdag kan het in de Franse en Zwitserse Alpen langer en op meer plaatsen sneeuwen. Ook aan de Italiaanse zijde valt sneeuw en kunnen sommige plaatsen in de Oostenrijkse Alpen zaterdagmiddag en -avond sneeuw verwachten.

  De lagere delen krijgen vooral vrijdag en zaterdag flink wat regen te verwerken en daarbij is kans op wateroverlast en zelfs modderstromen. In Noord-Italië geldt code oranje en voor het noordwesten zelfs code rood vanwege de verwachte neerslag.

  Lees ook: duizenden schapen zitten vast na zware sneeuwval in Franse Alpen.

  Lokaal kans op een meter sneeuw

  In de hoogste delen van de Pyreneeën valt er zo’n 20-30 centimeter, maar lokaal kan er ook tot 50 centimeter neerkomen. Echt hoog in de bergen valt 60-80 centimeter en lokaal mogelijk een meter sneeuw. Veel skidorpen liggen lager en krijgen nauwelijks sneeuw of een mengeling van sneeuw en regen.

  Vanaf zondag blijft het erg wisselvallig en kan het dagelijks sneeuwen.

  Foto: ANP / EPA / Daniel Kopatsch

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: ANP/Weeronline