Shanghai meet warmste meidag ooit

30 mei 2023, 13:00

Extreme hitte in Shanghai. Foto: ANP/EPA/ALEX PLAVEVSKI

In de Chinese stad Shanghai is de warmste meidag ooit gemeten. Maandag werd het er 36,7 graden, een hele graad hoger dan het vorige record voor mei.

In de middag bereikte de temperatuur op het station Xujiahui 36,1 graden. Daarmee werd een "100 jaar oud record" voor de hoogste temperatuur in mei gemeten, meldde de weerdienst van Shanghai op het sociale netwerk Weibo. Later op de dag steeg de temperatuur nog verder naar 36,7 graden. Het vorige meirecord van 35,7 graden werd volgens de Chinese weerdiensten vier keer eerder gemeten: in 1876, 1903, 1915 en 2018.

Ook op andere plekken in China is het erg warm. Eerder hadden autoriteiten in de zuidwestelijke provincie Sichuan al waarschuwingen uitgegeven voor de hoge temperaturen. De komende dagen zal de temperatuur in sommige steden in Sichuan stijgen tot 38 graden. In een aantal gebieden kan het kwik oplopen tot 42 graden, meldden lokale media. Vanaf donderdag wordt het beduidend minder heet in de regio.

Het Aziatische land kampt niet alleen met hoge temperaturen, sommige regio's kregen ook te maken met stortregens. Zo werden duizenden mensen in het noordoosten van Sichuan geëvacueerd met het oog op de hevige regen in het gebied. Ook in het nabijgelegen Chongqing zijn waarschuwingen voor overstromingen van kracht.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black