Duizenden geëvacueerd in Sydney vanwege dreigende overstromingen

03 juli 2022, 10:00

Overstromingen in het oosten van Australië. Foto: ANP/EPA/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Duizenden inwoners hebben zondag opdracht gekregen het zuidwesten van Sydney, de grootste stad Australië, te verlaten vanwege dreigende overstromingen door aanhoudende zware regenval in het gebied. Er wordt gewaarschuwd dat de aanhoudende regen kan leiden tot plotselinge overstromingen en aardverschuivingen langs de oostkust in de staat New South Wales.

"We worden nu geconfronteerd met gevaren op meerdere fronten - plotselinge overstromingen, rivieren die buiten hun oevers treden en kusterosie", zei minister Steph Cooke van de noodhulpdiensten van New South Wales in een op televisie uitgezonden persconferentie. "Dit is een levensbedreigende noodsituatie", aldus Cooke.

In veel gebieden is in twee dagen tijd meer dan 200 millimeter regen gevallen, met uitschieters naar 350 millimeter. Ten zuiden van Sydney viel in Beaumon de afgelopen week in totaal bijna 400 millimeter. De zware regenval zorgt ervoor dat de hoofddam van Sydney is gaan lekken. De autoriteten vrezen dat de situatie verergert en de dam overstroomt, net als bij de Warragamba dam begin vorig jaar. Een naastgelegen plaats moest toen worden ontruimd.

Plotselinge overstromingen

"Er is geen ruimte voor het water om in de dammen te blijven. Ze beginnen te overstromen. De rivieren stromen erg snel en zijn erg gevaarlijk. En dan hebben we het risico van plotselinge overstromingen, afhankelijk van waar de regen valt", aldus de regionale autoriteiten.

Zaterdag zijn 29 mensen gered uit overstroomde gebieden, onder wie iemand die een uur aan een paal hing terwijl hulpverleners worstelden om de slachtoffers te bereiken. De Australische regering heeft de staat voorzien van honderd militairen die helpen met zandzakken en twee helikopters, zei minister van Defensie Richard Marles op Sky News.

Kletsnatte maandag

De regen is nog niet voorbij en maandag blijft het erg nat. Het kan langdurig regenen en van tijd tot tijd wordt zware regenval verwacht. Hierdoor kan nog 60 tot 100 millimeter regen vallen. De dagen daarna neemt de regen af en kan dagelijks 5 tot 15 millimeter vallen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black