Weekverwachting: zo zonnig wordt het deze week

05 mei 2020, 06:48

Video
Jolanda-Bakker-zonnig-weer-weekverwachting-1280x600
Jolanda-Bakker-zonnig-weer-weekverwachting-1280x600
Jolanda-Bakker-zonnig-weer-weekverwachting-1280x600

Het licht wisselvallige en koele weer met wolkenvelden is alweer voorbij. Deze week keert het zonnige en droge weer terug en wordt het ook geleidelijk warmer. Hoe warm en zonnig het wordt lees je in deze weekverwachting.

Het bewolkte weer met enkele buien raken we deze week kwijt. Vanaf dinsdag gaat de zon flink schijnen en blijft het droog. Ook wordt het geleidelijk warmer en op donderdag en vrijdag kan het in het zuiden, midden en oosten 20-23 graden worden. Het is dan ook heel aangenaam weer voor een T-shirt, maar dat is zeker niet overal het geval.

De wind komt namelijk uit het noorden tot noordoosten en dat betekent dat koude zeelucht over het noorden en noordwesten wordt geblazen. Vooral in Groningen en Friesland kan de temperatuur daardoor flink achterblijven ten opzichte van de rest van het land. Zo wordt het in plaatsen als Uithuizen en Dokkum 12-15 graden. Dat niet alleen, ook kunnen wolkenvelden vanaf zee de noordelijke provincies soms bereiken, waardoor het gelijk grauw en kil is.

Het warme en zonnige weer is overigens van korte duur. Komend weekend neemt de bewolking en kans op buien toe. Bovendien kan de temperatuur flink lager uitpakken met maxima beneden 15 graden.

Ben-Saanen-paardenbloem-strakblauwe-lucht-verkleind
Ben-Saanen-paardenbloem-strakblauwe-lucht-verkleind

Foto: Ben Saanen

Hoge zonkracht

Wie deze week thuis de zon opzoekt moet niet vergeten zich in te smeren. Met zonkracht 5 tot 6 kun je namelijk al na een kwartier tot half uur verbranden. De zonkracht is op dinsdag en woensdag het hoogst. Dit zijn niet de warmste dagen van de week. Dat maakt het extra verraderlijk als je lang in de zon bent, want je voelt de zon door de koelte niet branden op je huid. De zonkracht hangt niet af van de temperatuur, maar van de dikte van de ozonlaag. Wanneer de ozonlaag dun is bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak.

Week begint bewolkt

Deze maandag is van het zonnige en warme weer weinig te merken. Op veel plaatsen is het bewolkt en maakt de matige noordenwind het fris. Het wordt 12-17 graden. In de middag breekt de zon geleidelijk door en in de avond wordt het overal helder. Daardoor verloopt de Dodenherdenking zonnig en droog.

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Hoofdfoto: Jolanda Bakker

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven