Muggenbult? Dit doe je tegen de jeuk

27 juni 2024, 06:57

Ongedierte

De zomer brengt vaak een muggeninvasie met zich mee. Vooral ’s nachts zijn de zoemende beestjes erg vervelend. Ze voeden zich met jouw bloed en vervolgens zit je onder de kriebelende muggenbulten. Ben je gestoken? Dit is wat je kan doen tegen de jeuk van een muggenbult.

Of je nu thuis bent of op vakantie, gestoken worden door een mug is niet fijn. Heb je al eens geprobeerd om muggen te weren? Je leest er meer over in ons artikel ‘dit kan je doen om te voorkomen dat je lekgeprikt wordt door muggen‘.

Als je toch gestoken bent zijn er gelukkig genoeg tips en tricks om de jeuk te verzachten. Met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, met smeersels uit de natuur of ‘gewoon’ met je eigen speeksel:

tip 1

1. Kruisje

De makkelijkste en snelste manier om van de jeuk af te komen, en het kan altijd en overal, is een kruisje maken met je nagels. De druk schijnt de jeuk te neutraliseren.

tip 2

2. Speeksel

Nog iets dat je altijd bij je hebt: speeksel. De jeuk neemt af door dit op de bult te smeren. Andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn zout, azijn en roomboter.

tip 3

3. Menthol

Crème of poeder waar menthol in zit, verkoelt en haalt de jeuk van een muggenbult weg. Smeer bijvoorbeeld een klein beetje tandpasta of tijgerbalsem op de bult. Of mentholpoeder.

tip 4

4. Weegbree

Eerste hulp tegen muggenbultenjeuk langs de weg: zoek de weegbree. Dit plantje groeit vaak in de buurt van brandnetels, dus pas op dat je daar niet ook nog eens bulten van krijgt. Knijp een blaadje van de weegbree fijn en smeer het goedje dat eruit komt op de muggenbulten. Weg jeuk, weg zwelling. Heb je hooikoorts? Dan is weegbree een minder goede optie. Weegbree veroorzaakt namelijk hooikoortsklachten.

tip 5

5. Aloë Vera

Ook Aloë Vera heeft een verzachtende werking. Snijd een stukje van de stengel van de vetplant af en smeer de ‘gel’ over de bult.

tip 6

6. Lavendel

Muggen houden niet van de geur van lavendel, dus wat lavendelolie op je kussen is geen overbodige luxe voordat je gaat slapen. Daarnaast is de olie verzachtend en heeft het een genezende werking, dus smeer het gerust op muggenbulten.

tip 7

7. Citroen

Citroenzuur verzacht, leg daarom een plakje citroen op de plek waar je gestoken bent.

Dit moet je niet doen wanneer je gestoken bent

Krabben! Zit vooral niet aan het jeukende bultje. Zolang je niet krabt, zal de muggenbult snel weer verdwijnen. Kon je het toch niet laten? Pas dan een van bovenstaande tips toe.

Vind je dit soort berichten interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven