Bosbrandseizoen Californië lijkt vroegtijdig klaar na slecht weer

03 november 2022, 16:00

Bosbranden
Regen in San Francisco. Foto: ANP/EPA/JOHN G. MABANGLO

De piek van het bosbrandseizoen in Californië is eigenlijk vrij abrupt afgestopt door het slechte weer van de afgelopen tijd, zeggen klimatologen tegen de San Francisco Chronicle. Normaal gesproken blijft het gevaar voor bosbranden tot begin november op de loer liggen, maar door zwaar weer in september en mist in oktober kwam er nogal plotseling een einde aan het bosbrandgevaar in de regio.

"Dat maakte echt het verschil, de piek van het bosbrandseizoen werd zo als het ware afgestopt", zegt klimaatwetenschapper Daniel Swain van de universiteit UCLA. Deze week viel er in het noorden van Californië al zo'n vijftien centimeter aan sneeuw in de regio Tahoe. Weerbureau's verwachten dat ook in de rest van november meer regen en sneeuw zal vallen waardoor het risico op bosbranden helemaal geminimaliseerd lijkt te worden.

"Als dit patroon met meer regen zich zo blijft ontwikkelen, dan betekent dat het einde van het bosbrandseizoen", aldus Craig Clements van het San Jose State University's Wildfire Interdisciplinary Research Center. "En dat zou ook moeten, want het is al november." Swain voegt daaraan toe dat het "lastig" is om een bosbrand te hebben in "7 tot 15 centimeter sneeuw". "De verwachte neerslag moet waarschijnlijk genoeg zijn om er echt een einde aan te maken."

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven