Vallende sterren Boötiden lang niet overal te zien

03 januari 2024, 07:30

Astronomie
Vallende sterren. Foto: AdobeStock / allexxandarx

Het weer om komende nacht de vallende sterren van de Boötiden te zien is niet heel gunstig. Hieronder lees je hoe groot de kans is en waar je het beste kunt kijken.

Tijdens opklaringen zijn in de nacht van woensdag naar donderdag de vallende sterren van de Boötiden te zien. Het hoogtepunt van de sterrenregen is donderdagochtend en daarom is het beste kijkmoment om 07:00 uur voordat het licht wordt. In totaal kunnen zo’n 30 vallende sterren zichtbaar zijn.

Het is dan wisselvallig weer met wolkenvelden, enkele buien en lokale opklaringen. De kans op opklaringen is in het noorden van het land iets groter dan in het zuiden. Ook langs de westkust is kans op tijdelijke opklaringen. De Boötiden kunnen dus lokaal te zien zijn, maar op welke schaal is onzeker. De sterrenregen zal lang niet overal te zien zijn, dus wat dat betreft moet je ook een beetje geluk hebben.

De kans op de sterrenregen in een verlichte omgeving te zien is veel kleiner dan op een donkere plek. Dit komt doordat er rond 7:00 uur veel minder vallende sterren zijn dan tijdens de piek in de ochtend en een deel van de vallende sterren zijn te zwak om op een plek met veel licht op te merken. Lees hier voor kijktips om vallende sterren te zien.

Drie jaar wachten op flinke sterrenregen

Daarna zullen we drie jaar moeten wachten voordat deze meteorenzwerm veel vallende sterren veroorzaakt. De komende twee jaar kunnen we tijdens de pieknacht hooguit 10 vallende sterren per uur verwachten en in 2026 is daarbij de maand ook erg storend. Pas in 2027 kunnen de Boötiden weer 90 vallende sterren per uur opleveren.

Bron: hemel.waarnemen.com

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven