Scandinavië kampt met bar winterweer

04 januari 2024, 13:00

Kou
Hevige sneeuwval en extreme kou in grote delen van Scandinavië. Foto: ANP/EPA/TOR ERIK SCHRODER NORWAY OUT

Grote delen van Scandinavië hebben al een lange tijd te maken met extreem winterweer. Twee nachten geleden noteerden Zweden de koudste januarinacht in 25 jaar. In het Noord-Zweedse dorp Kvikkjokk in Lapland werd in de nacht van dinsdag op woensdag -43,6 graden gemeten. Ook afgelopen nacht was het opnieuw op verschillende plaatsen kouder dan -40 graden.

Elders in het noorden van het land daalde het kwik in de nacht van dinsdag op woensdag tot -35,9 in Övertorneå en bijna -31 graden in Katterjåkk en Umeå. Het Zweedse kouderecord komt, ondanks de lage temperaturen, niet in gevaar. In februari 1966 gaf een thermometer in een officieel weerstation in het dorp Vuoggatjålme -52,6 graden aan.

Leger wordt ingezet

De koudste plaats van afgelopen nacht was Naimakka in het uiterste noorden van Zweden met -42,6 graden. Iets zuidelijker is het wat minder koud, maar desondanks zeer winters met flinke sneeuwval. Gemiddeld is er in het noorden van Denemarken en het zuiden van Zweden 20 tot 30 centimeter sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen zijn door de wind sneeuwduinen gevormd van een halve meter tot een meter. Op snelwegen in het zuiden van Zweden en het midden van Denemarken stonden duizenden auto's uren vast vanwege hevige sneeuwval. In Zweden is het leger ingezet om mensen uit hun auto te bevrijden.

Ook vandaag sneeuwt het nog van tijd tot tijd en in combinatie met flink wat wind zorgt dat voor barre omstandigheden. Vanaf vrijdag wordt het droger en komt de zon ook wat vaker tevoorschijn.

In Oslo daalt de temperatuur komende dagen naar -15 tot -20 graden. In Kopenhagen is het ook winterweer, maar met temperaturen van tussen -3 en -6 graden is het wel beduidend minder koud dan in de andere Scandinavische landen.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven