Extreem weer veroorzaakte meer binnenlandse migraties dan oorlog

28 april 2020, 14:23

Bosbranden
natuurbrand2019-epa-1280x600
natuurbrand2019-epa-1280x600
natuurbrand2019-epa-1280x600

Meer mensen hebben in 2019 hun huis moeten ontvluchten vanwege extreem weer en natuurrampen dan vanwege oorlogssituaties, dat blijkt uit een rapport van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), het toonaangevende instituut dat binnenlandse migratie analyseert en in kaart brengt.

Om precies te zijn werden er vorig jaar wereldwijd 24,9 miljoen binnenlandse migraties geregistreerd als gevolg van een natuurramp. Dat is bijna driekwart van het totale aantal migraties in 2019.

Voorbeelden van natuurrampen en extreme weersituaties die voor veel binnenlandse migratie zorgden waren onder andere de cyclonen Idai en Kenneth in Afrika. Door die weerfenomenen werden honderdduizenden mensen uit hun huizen verjaagd. In India en Bangladesh moesten meer dan vijf miljoen mensen hun huis ontvluchten vanwege de cyclonen Fani en Bulbul.

Verdubbeling in Europa

In Europa moesten 70.000 mensen hun huis ontvluchten vanwege extreme weersomstandigheden. Dat is ruim twee keer zo veel als het jaar ervoor. De meeste migraties werden geregistreerd in Albanië, waar drie aardbevingen ervoor zorgden dat duizenden mensen hun huis moesten ontvluchten.

In Spanje werden 23.000 migraties geregistreerd. Op de Canarische Eilanden moesten zo’n tienduizend mensen geëvacueerd worden vanwege de heftige bosbranden. Ook in het Verenigd Koninkrijk en in Frankrijk moesten duizenden mensen vluchten voor het weer. Meer dan de helft van de gevallen in Frankrijk kwam door overstromingen.

Foto: EPA

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven