Eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje tot staan gebracht

27 maart 2023, 10:30

De eerste bosbrand breidt zich niet langer uit. Foto: EPA/Atienza

De eerste flinke bosbrand van het seizoen in Spanje die sinds donderdag woedt circa 60 kilometer ten noorden van Valencia, is tot staan gebracht. Volgens de autoriteiten breidt het vuur zich niet langer uit.

Circa zevenhonderd brandbestrijders zijn er actief in het dunbevolkte grensgebied van de provincies Castellón en Teruel. Er is 4000 hectare afgebrand volgens plaatselijke media. Circa 1750 mensen zijn uit voorzorg uit de streek geëvacueerd.

Maar de warmte en wind blijven een bedreiging vormen. Op veel plaatsen is het bluswerk moeilijk door steile hellingen en gebrek aan paden of wegen. Er zijn daarom ook meer dan twintig helikopters en vliegtuigen ingezet om het vuur te doven.

Het is niet bekend hoe de brand is ontstaan. De autoriteiten vermoeden dat ergens op een landbouwbedrijf iets werd verbrand en dat dat uit de hand is gelopen. Vorig jaar was een desastreus jaar voor Spanje op het terrein van bosbranden. Er waren bijna vijfhonderd bosbranden en een oppervlakte van 3000 vierkante kilometer is afgebrand. Dat is een gebied ongeveer zo groot als de provincie Zuid-Holland.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black