Dit wordt het weer tijdens schrikkeldag

26 februari 2024, 07:15

Feestdagen
Februaridag met zon. Foto: Piet Grim

2024 kent een schrikkeldag en heeft daarmee 366 in plaats van 365 dagen. Deze schrikkeldag is aanstaande donderdag. Lees wat voor weer je op deze bonusdag kan verwachten.

De laatste dagen van februari verlopen qua weerbeeld flink verschillend. Lees het weer voor de hele week in onze weekverwachting.

Droog of nat?

Op schrikkeldag waait er een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Met 9 graden op de Waddeneilanden en 11 tot lokaal 13 graden elders is het aan de zachte kant voor de tijd van het jaar. Gemiddeld wordt het eind februari 7 of 8 graden.

Waarschijnlijk start de dag droog en is er landinwaarts nog ruimte voor de zon. Vanuit het westen neemt de bewolking toe en volgt regen. De timing hiervan is onzeker. In een vroeg scenario verloopt de ‘bonusdag’, vooral in de westelijke helft van het land, behoorlijk nat. Langzamere scenario’s houden het in vrijwel het hele land tot ver in de middag droog.

Schrikkeldagen in het verleden

In 1992 steeg het kwik op schrikkeldag in De Bilt naar 15,7 graden, daarmee was dit de warmste schrikkeldag sinds ten minste 1901. De allereerste schrikkeldag uit de meetreeks in De Bilt is direct ook de allerkoudste. Het bleef op 29 februari 1904 de hele dag vriezen; het werd maximaal -1,4 graden.

Op schrikkeldag 2008 kwam het tot storm in Vlissingen. Ook op schrikkeldag 2020 was het zeer onstuimig, met tot ver in het binnenland zware tot zeer zware windstoten.

Lees alles over het weer op schrikkeldagen in het verleden.

Banner Whatsapp WOL

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven