Zoveel felle buien kunnen we nog verwachten

25 mei 2024, 09:58

Onweer
Dreigende onweerslucht. Foto: Hans van Loenen.

We beleven een kletsnatte lente en de afgelopen week viel er op meerdere dagen een flinke plens regen. Ook deze zaterdag begon op veel plaatsen nat. Hoeveel buien kunnen we nog verwachten en wanneer wordt het eindelijk droger?

De laatste regen hebben we dit weekend zeker nog niet gezien. De regenzone die vannacht over ons land trok sleept deze ochtend nog lang over het noorden en zuidwesten van het land. In het westen van Brabant, het oosten van Zeeland en het zuiden van Zuid-Holland viel sinds middernacht 20-40 mm regen en lokaal zelfs 50 mm. Hierdoor ontstond volgens het ANP in meerdere plaatsen wateroverlast. Straten stonden blak en er stroomde water bij mensen naar binnen.

Ook uit andere delen van het land kwamen meldingen van wateroverlast. In Roermond werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een nooddam van zo'n 150 meter aangelegd bij een appartementencomplex, om te voorkomen dat de regenval daar tot overlast zou leiden. (Bron: ANP).

Geleidelijk wint het droge weer terrein en breekt de zon soms door. Maar laat je niet verassen, want vanmiddag ontstaan er weer lokale buien. Plaatselijk kunnen deze buien fel zijn met onweer, hagel en windstoten. De zwaarste buien verwachten we in het noorden. Het wordt daarbij 17 graden aan zee tot 20 in het oosten en noordoosten, maar tijdens buien valt de temperatuur een paar graden terug.

Droog intermezzo

In het noorden komt vanavond eerst nog een enkele bui voor, maar deze zullen snel verdwijnen. Met op de meeste plaatsen flinke zonnige perioden is het heerlijk weer voor een avondwandeling of om te genieten van een mooie zonsondergang. Alleen in het noorden en noordoosten kunnen wolken het zicht op de ondergaande zon ontnemen. Ook vannacht is het droog met in het noordoosten kans op dichte mist. Meer daarover lees je in ons weerbericht. Ook zondagochtend is het droog met vrij zonnig weer en sluierbewolking.

Stevige regen- en onweersbuien op zondagmiddag

Het lijkt dus een fraaie zondag te worden, maar ga je op pad hou er dan rekening mee dat het weer zondagmiddag snel kan omslaan. Het warmt op naar 22 à 23 graden en het voelt wat broeierig warm aan. Er trekken in de loop van de middag vanuit het zuidwesten meerdere lijntjes met regen- en onweersbuien over het land en daar vooruit kunnen ook losse felle buien ontstaan in het binnenland. Daarbij is kans op veel regen in korte tijd, hagel en zware windstoten tot circa 80 km/uur. Plaatselijk kan 20-30 mm regen vallen. Hou de radar dus goed in de gaten. Hieronder is een prognose van de neerslag te zien van weermodel Harmonie.

In de avond houden de felle regen- en onweersbuien eerst nog aan, maar vanuit het zuidwesten wordt het geleidelijk droog met opklaringen. De laatste buien verlaten het oosten en noordoosten aan het einde van de avond.

Na het weekend blijft het wisselvallig lenteweer met dagelijks kans op enkele buien en woensdag passeert waarschijnlijk weer een regenzone ons land. De buien zijn waarschijnlijk wel minder fel dan dit weekend.

Dreigende onweerslucht bij Haalderen. Foto: Reitze de Haar.
Dreigende onweerslucht bij Haalderen. Foto: Reitze de Haar.

Extreem natte meimaand en lente

Deze meimaand is op grote schaal al meer dan 100 mm gevallen en in Noord-Brabant en Limburg zelfs al meer dan 150 mm. Sommige plaatsen naderen al een maandsom van 200 mm. Toch zijn er ook nog gebieden die er relatief droog vanaf zijn gekomen. Zo is in Groningen en op de Waddeneilanden tot dusver 20-50 mm gevallen en ook in Friesland en Drenthe is het met 40-80 mm droger dan elders in het land.

Gemiddeld over het land viel deze maand ongeveer 90 mm tot dusver en met de verwachte regen voor de slotweek er bij opgeteld zullen we uitkomen rond 110 mm, waar 57 normaal is. Daarmee wordt het waarschijnlijk de op twee na natste meimaand sinds de start van de neerslagmetingen in 1906. Recordnat was het in 1983 met 122 mm.

Op veel plaatsen is alles kletsnat na de vele regen en dat is voor mei uitzonderlijk. Foto: Jos Hebben.
Op veel plaatsen is alles kletsnat na de vele regen en dat is voor mei uitzonderlijk. Foto: Jos Hebben.

Ook in maart en april was het al veel natter dan normaal en daardoor komt de lentesom neerslag uit rond 250 mm gemiddeld over het land, tegen 157 normaal. Waarschijnlijk levert dat de op één na natste lente ooit op. De natste lente ooit beleefden we in 1983 met 284 mm regen. Op plek twee staat nu nog 1979 met 248 mm. De uiteindelijk eindstanden lees je komende week in onze terugblik op mei en onze lenteterugblik.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven